„Fundația“, de Isaac Asimov. Prima carte din ciclul „Fundația”, care marchează prăbușirea Imperiului Galactic care a condus galaxia timp de 12.000 de ani și posibilul început al unei ere negre de 30.000 de ani pentru umanitate.
Hari Seldon, cel care a întemeiat psihoistoria, prevede prăbușirea inevitabilă a Imperiului Galactic, urmată de o perioadă neagră a umanității, o barbarie care va dura 30.000 de ani, până la nașterea celui de-Al Doilea Imperiu Galactic.
Seldon, cu ajutorul noii științe inventate de el, susține că prăbușirea Imperiului nu poate fi evitată, dar că perioada neagră de după poate fi redusă la doar 1.000 de ani. Pentru a putea face asta, vrea să ia cele mai strălucite minți ale umanității și să colonizeze o nouă planetă, Terminus, la marginea Galaxiei.
Astfel ia naștere Fundația, societatea de pe Terminus, care mai are o soră, A doua Fundație, ce a fost stabilită în colțul opus al Galaxiei.
Pe măsură ce Imperiul începe să se prăbușească, primarul din Terminus City, Salvor Hardin, se confruntă cu prima criză a Fundației.
Patru dintre regatele de la periferia galaxiei, care și-au declarat independența de Imperiu, amenință să atace Fundația. Aceasta din urmă este cam singura planetă care a păstrat secretul energiei atomice, restul populațiilor întorcându-se la cărbune și petrol.
Salvor Hardin reușește să evite dezastrul asmuțind cele patru regate unul împotriva celuilalt. Același Hardin rezolvă și a doua criză, cu ajutorul religiei.
Pentru a-și garanta existența, Fundația a oferit secretul energiei atomice lumilor vecine, introducând alături și religia științifică. Toate centralele din regatele ostile sunt conduse de preoți de pe Fundație, care propovăduiesc Spiritul Galactic.
Astfel, Fundația, cu ajutorul religiei, capătă statutul de planetă sfântă în văzul populației regatelor ostile, reușind să supraviețuiească prin manipulare.
A treia criză va fi rezolvată de Hober Mallow, un neguțător care va ajunge primar în Terminus City. Acesta realizează că Fundația nu se mai poate apăra prin manipulare religioasă, din moment ce tot mai multe planete se feresc să accepte misticismul acesteia.
Hober Mallow alege să meargă pe calea manipulării economice, prin intermediul comerțului, reușind astfel să salveze Fundația din a treia criză, în ciuda războiului deja declarat de una dintre planetele inamice.
Cele trei crize sunt numite crize Seldon, din cauză că de fiecare dată după ce una a fost evitată, Bolta s-a deschis, iar cei de pe Fundație au putut vedea o înregistrare cu Hari Seldon (care a murit înainte de colonizarea planetei Terminus), în care li se spune că el a prevăzut tot ce va urma.
Cum anume? Ziceam la început că Hari Seldon a întemeiat psihoistoria. Aceasta înseamnă analizarea statistică pe baza comportamentului aglomerărilor sociale, în contextul în care masele de oameni nu sunt conștiente de analiză și se comportă natural.
Mai bine spus, estimarea statistică a viitorului bazată pe comportamentul maselor. Cu ajutorul acestei științe, Hari Seldon a creat un plan prin care să scurteze haosul dintre cele două imperii de la 30.000 de ani, la 1.000 de ani. Acesta a prevăzut statistic crizele care vor urma, când vor apărea, și șansele ca Fundația să le depășească.
Pentru a ajuta Fundația să depășească crizele, toată evoluția, de la colonizarea planetei Terminus, a fost îngrădită de Hari Seldon, pentru a exista cât mai puține variabile și opțiuni, astfel încât evoluția reală să nu devieze de la evoluția anticipată de el.
Iar îngrădirea s-a făcut prin predeterminare, prin ascunderea unor cunoștințe. Printr-un efect de domino, în cadrul căruia elimini cât mai multe influențe exterioare, pentru ca piesa să cadă când și cum vrei tu și să aibă efectul pe care tu îl vrei, ducând la următoare piesă și așa mai departe.
Pentru cine se întreabă, uite și ordinea în care trebuie citite poveștile cu roboți ale lui Isaac Asimov:
1. Nemesis (n-are legătură, dar oferă un context)
2. Povestiri cu roboți
3. Eu, Robotul
4. Cavernele de oțel (Seria Roboții)
5. Soarele gol (Seria Roboții)
6. Roboții de pe Aurora (Seria Roboții)
7. Roboții și Imperiul (Seria Roboții)
8. Pulbere de stele (Seria Imperiul)
9. Curenții spațiului (Seria Imperiul)
10. O piatră pe cer (Seria Imperiul)
11. Fundația (Seria Fundația)
12. Fundația și Imperiul (Seria Fundația)
13. A doua Fundație (Seria Fundația)
14. Marginea Fundației (Seria Fundația)
15. Fundația și Pământul (Seria Fundația)
16. Preludiul Fundației (Seria Fundația)
17. Fundația renăscută (Seria Fundația)
Apoi, după moartea lui Isaac Asimov, cățiva scriitori SF au continua seria „Fundația”.
18. Teama Fundației (Seria Fundația)
19. Fundație și haos (Seria Fundația)
20. Triumful Fundației (Seria Fundația)
21. Prietenii Fundației (Seria Fundația)
PS: Poate că și „Omul pozitronic” merge citită înainte de a intra în seria roboților. Ah da, iar după finalul seriei originale „Fundația”, merge citită „Sfârșitul eternității“.
Privind seriile SF de excepție, am mai citit „Dune“, de Frank Herbert, „Game of Thrones“, de George R.R. Martin, „Stăpânul Inelelor“, de J.R.R. Tolkien, „Odiseea Spațială“, de Arthur C. Clarke.
De Isaac Asimov am mai citit „Calea marțiană“.