„Fundația și Imperiul“, de Isaac Asimov, a doua parte din ciclul „Fundația“. După ce scapă și de atacul ultimului mare general al Imperiului deja decăzut, Bel Riose, „Fundația” devine cea mai puternică planetă din Galaxie și deține un imperiu controlat prin pârghii economice.
Au trecut 100 de ani de atunci, iar Imperiul este complet destrămat. În scenă își face apariția un nou personaj, Catârul, un mutant care cucerește, în decursul a doar cinci ani, un asteroid, o planetă și apoi Fundația însăși.
Incredibilul s-a petrecut. Deși știința lui Hari Seldon a prezis că Fundația va depăși toate crizele și va deveni centrul unui nou imperiu galactic, psihoistoria nu a prezis apariția unui mutant. Fundația a căzut în fața puterilor mentale ale Catârului, apărut de nicăieri.
Și totuși, finalul nu-i aici. Toran și soția lui, Bayta, alături de psihologul Ebling Miss și de bufonul Catârului, pleacă pe Trantor, capitala fostului Imperiu, acum în ruină, cu o misiune specială.
Cum se povestește în prima carte a seriei, Hari Seldon a înființat, în urmă cu trei secole, două fundații. Una de care toată lumea a aflat și A doua Fundație, de care nimeni n-a știut altceva în afară de faptul că se află la capătul opus al Galaxiei.
În timp ce prima Fundație a fost o colonie de oameni de știință, se presupune că a doua ar fi o colonie de psihologi, care ar fi evoluat mental și ar fi, practic, singurii care ar putea ține piept puterilor mentale ale Catârului, ce amenință să cucerească întreaga Galaxie.
După multe cercetări, Ebling Miss a aflat unde se află A doua Fundație. Fix când să le zică prietenilor săi, este împușcat cu un blaster de Bayta și dezintegrat.
Toran este în stare de șoc. Trădare. E Bayta un spion al Catârului? Nu! Catârul a fost tot timpul lângă ei, dar ei nu au știut să vadă. Dacă l-ar fi lăsat pe Ebling să le spună unde este A doua Fundație, ar fi aflat și Catârul, iar galaxia și-ar fi pierdut ultima șansă de a-l învinge.
Cine este Catârul? Simplu. Puteți afla citind „Fundația și Imperiul“.
Pentru cine se întreabă, uite și ordinea în care trebuie citite poveștile cu roboți ale lui Isaac Asimov:
1. Nemesis (n-are legătură, dar oferă un context)
2. Povestiri cu roboți
3. Eu, Robotul
4. Cavernele de oțel (Seria Roboții)
5. Soarele gol (Seria Roboții)
6. Roboții de pe Aurora (Seria Roboții)
7. Roboții și Imperiul (Seria Roboții)
8. Pulbere de stele (Seria Imperiul)
9. Curenții spațiului (Seria Imperiul)
10. O piatră pe cer (Seria Imperiul)
11. Fundația (Seria Fundația)
12. Fundația și Imperiul (Seria Fundația)
13. A doua Fundație (Seria Fundația)
14. Marginea Fundației (Seria Fundația)
15. Fundația și Pământul (Seria Fundația)
16. Preludiul Fundației (Seria Fundația)
17. Fundația renăscută (Seria Fundația)
Apoi, după moartea lui Isaac Asimov, cățiva scriitori SF au continua seria „Fundația”.
18. Teama Fundației (Seria Fundația)
19. Fundație și haos (Seria Fundația)
20. Triumful Fundației (Seria Fundația)
21. Prietenii Fundației (Seria Fundația)
PS: Poate că și „Omul pozitronic” merge citită înainte de a intra în seria roboților. Ah da, iar după finalul seriei originale „Fundația”, merge citită „Sfârșitul eternității“.
De Isaac Asimov am mai citit „Calea marțiană“.