„Marginea Fundației“, de Isaac Asimov. Cartea asta, plus următoarele trei din serie, continuă trilogia inițială și a fost scrisă de american după 30 de ani, la presiunea fanilor și a editurii.
După 500 de ani de la înființarea sa, Fundația conduce galaxia și, teoretic, mai are de așteptat tot atât până la împlinirea planului Seldon și înființarea celui de-Al Doilea Imperiu Galactic.
Deși în cartea anterioară se presupune că A doua Fundație a fost distrusă, consilierul Golan Trevize susține că aceasta există în continuare și manipulează întreaga omenire. Harla Branno, primarul de pe Terminus, decide să-l trimită în exil, pentru a scăpa de o voce incomodă ce amenință să agite spiritele Fundației.
Golan Trevize este însoțit de istoricul Janov Pelorat, pasionat de istoria Pământului, la bordul unei nave extraordinare, cu misiunea de a găsi planeta pe care se află A doua Fundație.
Povestea se desfășoară pe trei planuri, care se întâlnesc la final.
Pe când Trevize și Pelorat încearcă să descopere locația celei de-A doua Fundații, liderii acesteia se confruntă și ei cu o criză. Oratorul Stor Gendibal, cel care va deveni Prim Orator și conducător al celei de-A doua Fundații, își informează colegii că altcineva, nu ei, manipulează planul Seldon, acesta desfășurându-se cu o perfecțiune suspicioasă în ultimii ani.
Alături de Sura Novi, o băștinașă de pe planeta Trantor, care nu-i cine pare, este, într-un fel, exilat și trimis să găsească planeta pe care se află organizația care a luat locul celei de-A doua Fundații și care controlează planul Seldon.
Finalul se petrece pe planeta Gaia, din sectorul Sayshell. Crezând că Trevize a descoperit A doua Fundație pe Gaia, primarul Branno se apropie cu câteva nave de război.
Punct. Timpul se oprește. Toate cele trei părți implicate sunt blocate. Gaia, în sine o putere mentală egală celei de-A doua Fundații, preia controlul.
Golan Trevize este mai important decât orice, s-ar părea. Gaia, care este de fapt o planetă cu o conștiință colectivă, ce include oamenii, copacii, animalele, pietrele, apa, a organizat această mică adunare pentru a stabili direcția în care va merge galaxia, Trevize urmând să decidă asta.
Opțiunile sunt un imperiu militar condus de Prima Fundație, un imperiu de despoți mentali condus de A doua Fundație sau o galaxie organică, vie, cu o conștiință colectivă, pașnică, sub conducerea Gaiei.
Pentru cine se întreabă, uite și ordinea în care trebuie citite poveștile cu roboți ale lui Isaac Asimov:
1. Nemesis (n-are legătură, dar oferă un context)
2. Povestiri cu roboți
3. Eu, Robotul
4. Cavernele de oțel (Seria Roboții)
5. Soarele gol (Seria Roboții)
6. Roboții de pe Aurora (Seria Roboții)
7. Roboții și Imperiul (Seria Roboții)
8. Pulbere de stele (Seria Imperiul)
9. Curenții spațiului (Seria Imperiul)
10. O piatră pe cer (Seria Imperiul)
11. Fundația (Seria Fundația)
12. Fundația și Imperiul (Seria Fundația)
13. A doua Fundație (Seria Fundația)
14. Marginea Fundației (Seria Fundația)
15. Fundația și Pământul (Seria Fundația)
16. Preludiul Fundației (Seria Fundația)
17. Fundația renăscută (Seria Fundația)
Apoi, după moartea lui Isaac Asimov, cățiva scriitori SF au continua seria „Fundația”.
18. Teama Fundației (Seria Fundația)
19. Fundație și haos (Seria Fundația)
20. Triumful Fundației (Seria Fundația)
21. Prietenii Fundației (Seria Fundația)
PS: Poate că și „Omul pozitronic” merge citită înainte de a intra în seria roboților. Ah da, iar după finalul seriei originale „Fundația”, merge citită „Sfârșitul eternității“.
De Isaac Asimov am mai citit „Calea marțiană“.