„Soarele gol“, de Isaac Asimov. Elijah Baley și robotul Daneel Olivaw revin în mijlocul aventurilor, de această dată fiind trimiși în misiune pe Solaria, una dintre cele 50 de lumi exterioare, pentru a rezolva, la fel ca în cartea anterioară, o crimă.
Solaria, o planetă care poate hrăni milioane, are doar 20.000 de locuitori, fiecare având la dispoziție un domeniu imens. Din cauza izolării autoimpuse, solarienii nici nu se mai văd, ci doar se vizionează.
Distanțele fiind atât de mari și locuitorii atât de puțini, pe decursul secolelor de istorie societatea Solariei s-a îndreptat către vizionarea prin proiecția tridimensională, în detrimentul prezenței fizice, față în față.
Mai mult, acest obicei a devenit atât de înrădăcinat încât solarienii sunt de-a dreptul panicați când Baley îi informează că trebuie să îi vadă, nu să-i vizioneze. Pentru solarieni este foarte bizar, chiar exotic, modul în care pământenii au contact zi de zi și se văd unii pe alții.
Parcă aș corela ideea asta cu socializarea tot mai intensă de pe Facebook și tot mai puțină în viața reală. Și-i trist al naibii. Niciun emoticon nu va putea vreodată să egaleze o șuviță de păr strecurată printre degete, un surâs, o privire în pământ, ori o dragoste spontană.
Izolarea de pe Solaria este atât de desăvârșită încât cuvinte precum afecțiune și dragoste sunt considerate obscene.
Copiii, în stadiul de fetuși, sunt îngrijiți de roboți într-o crescătorie, iar apoi educați să se izoleze cât mai mult. Nu află niciodată cine le sunt părinții și viceversa. Soții nu se aleg între ei, ci sunt aleși unul pentru celălalt pe baza analizei genetice și a probabilității de a da naștere unui copil perfect sănătos.
Aluziile la civilizația spartană, scârba pentru contactul fizic și purificarea genetică duc toate către eugenie, ceea ce se și întâmplă pe Solaria.
Diferențele dintre Pământ și lumile exterioare sunt subliniate de Asimov. Deși cei care au colonizat lumile exterioare sunt vechii pământeni, urmașii lor nu mai sunt în stare să se aventureze în spațiu.
Au închis orașele de pe Pământ sub cupole enorme de sticlă și mor de frică la simpla idee de a fi expuși vântului, aerului și luminii din afara domului. Ce să mai zici de o nouă epocă a explorării spațiale?
Suprapopularea Pământului a dus la efecte sociale negative, cum ar fi raționalizarea alimentelor. Susținerea unei populații tot mai mare a însemnat și resurse tot mai puține. De cealaltă parte, lumile exterioare s-au folosit de controlul populației și au menținut constant aceleași cifre. Solaria este un vis al avuției, cu o populație atât de mică încât fiecare locuitor dispune de mai multe resurse decât ar avea nevoie vreodată.
O nuanță de culoare mi s-a părut modul în care Baley se adresa roboților de pe Solaria: băiete. M-a dus cu gândul la boy, apelativul folosit de sudiștii americani pentru sclavii de culoare, culegători de bumbac, pentru a-i emascula.
Și, culmea, fix diferența dintre a vedea și a viziona va duce la rezolvarea cazului primit de Baley și Olivaw, dar nu înainte ca aceștia să treacă prin tot felul de aventuri, care de care mai ingenioase.
Per total, „Soarele gol” mi-a lăsat senzația că este o pledoarie pentru viața afară, în natură. De-a dreptul minunată!
Pentru cine se întreabă, uite și ordinea în care trebuie citite poveștile cu roboți ale lui Isaac Asimov:
1. Nemesis (n-are legătură, dar oferă un context)
2. Povestiri cu roboți
3. Eu, Robotul
4. Cavernele de oțel (Seria Roboții)
5. Soarele gol (Seria Roboții)
6. Roboții de pe Aurora (Seria Roboții)
7. Roboții și Imperiul (Seria Roboții)
8. Pulbere de stele (Seria Imperiul)
9. Curenții spațiului (Seria Imperiul)
10. O piatră pe cer (Seria Imperiul)
11. Fundația (Seria Fundația)
12. Fundația și Imperiul (Seria Fundația)
13. A doua Fundație (Seria Fundația)
14. Marginea Fundației (Seria Fundația)
15. Fundația și Pământul (Seria Fundația)
16. Preludiul Fundației (Seria Fundația)
17. Fundația renăscută (Seria Fundația)
Apoi, după moartea lui Isaac Asimov, cățiva scriitori SF au continua seria „Fundația”.
18. Teama Fundației (Seria Fundația)
19. Fundație și haos (Seria Fundația)
20. Triumful Fundației (Seria Fundația)
21. Prietenii Fundației (Seria Fundația)
PS: Poate că și „Omul pozitronic” merge citită înainte de a intra în seria roboților. Ah da, iar după finalul seriei originale „Fundația”, merge citită „Sfârșitul eternității“.
De Isaac Asimov am mai citit „Calea marțiană“.