Seria „Dune”. Frank Herbert

Seria „Dune“, de Frank Herbert. Adică o serie de șase cărți: „Dune“, „Mântuitorul Dunei“, „Copiii Dunei“, „Împăratul-zeu al Dunei“, „Ereticii Dunei“, și „Canonicatul Dunei“.

Mai există câteva continuări ale seriei, însă scrise de fiul lui Frank Herbert, Brian, și Kevin J. Anderson.

Alături de alte universuri SF precum „Fundația” lui Isaac Asimov, „Lord of the Rings“, a lui J.R.R. Tolkien, „Game of Thrones“, a lui George R.R. Martin, sau „Odiseea Spațială“, a lui Arthur C. Clarke, „Dune” este legendară.

Dacă primele două cărți sunt uluitoare, iar următoarele două foarte bune, ultimele două m-au cam plictisit.

„Fremenii sunt cuviincioşi, educaţi şi ignoranţi, spuse Scytale. În nici un caz demenţi. Sunt obişnuiţi să creadă, nu să ştie. Credinţa poate fi manipulată. Numai cunoaşterea-i periculoasă.” – din „Mântuitorul Dunei”, aluzie la diferența dintre credința oarbă și știință.


Pe scurt, prima carte a seriei oferă contextul pentru întreaga poveste. Familia lui Paul Atreides acceptă guvernarea planetei Arrakis, o planetă deșertică neprietenoasă, dar singura pe care se poate găsi mirodenia, cea mai prețioasă substanță din Univers.

Familia Atreides este trădată, cu implicarea familiei Harkonnen, fosta familie conducătoare a Arrakis-ului. Paul se refugiază în rândul Fremenilor, băștinașii de pe Arrakis care au dus evitarea risipei de apă la rang de artă.

De aici mai departe, Paul începe să-și construiască moștenirea, începând cu răzbunarea împotriva celor care i-au trădat familia, în principal clanul Harkonnen.


Cele șase cărți ale seriei sunt pline de comploturi, politică, dar și de teme și simbolisme islamice, care se regăsesc în ceea ce-l privește pe Paul Atreides.

În definitiv, seria „Dune” este una dintre cele mai frumoase serii SF care există pe lumea asta. Prima carte este singura care a fost ecranizată, în 1984.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *