Preludiul Fundației. Isaac Asimov

Preludiul Fundației“, de Isaac Asimov. În prima carte a seriei „Fundația”, am aflat că un anume Hari Seldon a fondat psihoistoria și, cu ajutorul ei, plănuiește să salveze umanitatea de o perioadă de anarhie care ar putea dura 30.000 de ani.

Psihoistoria lui Hari Seldon ar putea micșora această perioadă, care urmează să vină după prăbușirea inevitabilă a Imperiului, la doar 1.000 de ani.

Pe decursul următoarelor cărți, am fost purtat în viitor și am văzut cum s-au desfășurat cei o mie de ani. În cartea „Fundația și Pământul” am aflat și finalul poveștii.

Însă nu a fost ultima carte a seriei. Ar fi fost ciudat. Isaac Asimov l-a aruncat pe Hari Seldon în scenă ca pe unul dintre cele mai importante personaje ale poveștii, dar nu a zis mai nimic despre el.

Ei bine, aici intervine „Preludiul Fundației“. Autorul american povestește în cartea asta cum ajunge Hari Seldon să fondeze psihoistoria, în timp ce trece prin tot felul de aventuri alături de Dors Venabili și de puștiul dahlit Raychan.

Pe tot decursul evenimentelor, cei trei au parte de protecția misterioasă a lui Chetter Hummin, care nu este un singur individ, ci, de fapt, un fel de trei în unul.

Iar finalul mi-a confirmat ceea ce începusem să suspectez încă de la jumătatea cărții. Chetter Hummin nu este nimeni altul decât cel care apare și la finalul din „Fundația și Pământul”. Personajul din umbră care controlează soarta umanității și care apare la finalul Primului Imperiu și la fondarea Gaiei ca organism galactic.

Dacă n-ai citit niciuna dintre cărțile din seria „Roboții”, „Imperiul” și „Fundația”, probabil că n-ai înțeles foarte multe din acest scurt rezumat. Cu atât mai mult ar fi cazul să te apuci de ele.

Isaac Asimov a creat un univers paralel, iar în unele momente uiți că nu este realitate, ci doar opera scrisă a unui om genial.


Pentru cine se întreabă, uite și ordinea în care trebuie citite poveștile cu roboți ale lui Isaac Asimov:

1Nemesis (n-are legătură, dar oferă un context)
2Povestiri cu roboți
3Eu, Robotul
4Cavernele de oțel (Seria Roboții)
5Soarele gol (Seria Roboții)
6Roboții de pe Aurora (Seria Roboții)
7Roboții și Imperiul (Seria Roboții)
8Pulbere de stele (Seria Imperiul)
9Curenții spațiului (Seria Imperiul)
10O piatră pe cer (Seria Imperiul)
11Fundația (Seria Fundația)
12Fundația și Imperiul (Seria Fundația)
13A doua Fundație (Seria Fundația)
14Marginea Fundației (Seria Fundația)
15Fundația și Pământul (Seria Fundația)
16Preludiul Fundației (Seria Fundația)
17Fundația renăscută (Seria Fundația)

Apoi, după moartea lui Isaac Asimov, cățiva scriitori SF au continua seria „Fundația”.

18. Teama Fundației (Seria Fundația)
19. Fundație și haos (Seria Fundația)
20. Triumful Fundației (Seria Fundația)
21. Prietenii Fundației (Seria Fundația)

PS: Poate că și „Omul pozitronic” merge citită înainte de a intra în seria roboților. Ah da, iar după finalul seriei originale „Fundația”, merge citită „Sfârșitul eternității“.

De Isaac Asimov am mai citit „Calea marțiană“.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *