Fundația renăscută. Isaac Asimov

Fundația renăscută“, de Isaac Asimov. Ultima carte din seria „Fundația” pe care Isaac Asimov a scris-o în decursul vieții sale și care a fost publicată post-mortem.

Dacă în „Preludiul Fundației” ni s-a explicat cum a ajuns Hari Seldon pe Trantor și până în punctul în care se apucă de studierea psihoistoriei, „Fundația renăscută” ne spune exact procesul cercetării și inventării acesteia.

Unul dintre personajele principale din seria „Roboții” își face iar apariția, de data asta în rolul de Prim Ministru al împăratului Cleon I.

Și acum se leagă atât de bine niște firicele. Acum înțeleg unde a dispărut respectivul personaj la sfârșitul seriei „Roboții” și apariția sa neașteptată din „Fundația și Pământul“, când am descoperit că a ghidat tot timpul umanitatea către a deveni Gaia, un organism natural și unitar.

Neașteptat, Hari Seldon preia funcția de Prim Ministru de la Eto Demerzel și trebuie să se confrunte nu doar cu probleme psihoistoriei, ci și cu cele ale politicii unui imperiu aflat într-un declin evident.

Hari Seldon lichidează o mișcare destabilizatoare, condusă de Joranum, cu ajutorul fiului său adoptat, dahlitul Raych, care va mai avea câteva roluri de jucat. De altfel, nici soția lui, Dors Venabili, nu dispare din scenă și, spre final, își dezvăluie secretul.

Ceva ce bănuiam de mult, ținând cont că Eto Demerzel i-a „plasat-o” lui Hari Seldon. Finalul este trist. Toți cei dragi din jurul lui Hari Seldon încep să moară, în timp ce el se simte mai bătrân ca niciodată și nereușind să elucideze știința psihoistoriei.

Asta până când descoperă că nepoata lui, Wanda, are puteri mentale și că nu este singura. Astfel ia naștere ideea cele de-A Doua Fundații, o fundație de mentaliști.


Pentru cine se întreabă, uite și ordinea în care trebuie citite poveștile cu roboți ale lui Isaac Asimov:

1Nemesis (n-are legătură, dar oferă un context)
2Povestiri cu roboți
3Eu, Robotul
4Cavernele de oțel (Seria Roboții)
5Soarele gol (Seria Roboții)
6Roboții de pe Aurora (Seria Roboții)
7Roboții și Imperiul (Seria Roboții)
8Pulbere de stele (Seria Imperiul)
9Curenții spațiului (Seria Imperiul)
10O piatră pe cer (Seria Imperiul)
11Fundația (Seria Fundația)
12Fundația și Imperiul (Seria Fundația)
13A doua Fundație (Seria Fundația)
14Marginea Fundației (Seria Fundația)
15Fundația și Pământul (Seria Fundația)
16Preludiul Fundației (Seria Fundația)
17Fundația renăscută (Seria Fundația)

Apoi, după moartea lui Isaac Asimov, cățiva scriitori SF au continua seria „Fundația”.

18. Teama Fundației (Seria Fundația)
19. Fundație și haos (Seria Fundația)
20. Triumful Fundației (Seria Fundația)
21. Prietenii Fundației (Seria Fundația)

PS: Poate că și „Omul pozitronic” merge citită înainte de a intra în seria roboților. Ah da, iar după finalul seriei originale „Fundația”, merge citită „Sfârșitul eternității“.

De Isaac Asimov am mai citit „Calea marțiană“.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *