A doua Fundație. Isaac Asimov

A doua Fundație“, de Isaac Asimov. Povestea în care, în sfârșit, descoperim a doua parte a planului formulat de Hari Seldon cu secole în urmă.

Pe atunci, au fost înființate două fundații, la capete opuse ale galaxiei. Prima Fundație a căzut deja în fața puterilor mentale ale Catârului, care caută acum A doua Fundație pentru a-și asigura supremația galactică.

Fără să-și dea seama, este încolțit și învins de psihologii acesteia. Finalul Catârului este abrupt, neașteptat.

Deși au salvat galaxia și planul Seldon, psihologii de pe A doua Fundație sunt nemulțumiți că au fost nevoiți, într-o oarecare măsură, să se desconspire.

După ce Catârul a murit, Fundația a redevenit centrul puterii, însă planeta Kalgan, vechea capitală a mutantului, își amintește cu amărăciune de puterea avută în trecut. Așa că pornește un război împotriva Fundației, pentru a o recăpăta.


Așa cum povestește Isaac Asimov, Kalgan a fost o planetă care scăpase nevătămată de toată războaiele anterioare. Fiind o planetă a plăcerii, nu fusese atacată și primea cu brațele deschise pe oricine avea destui bani. Comparativ, avea statutul politic al Elveției din realitate.

Dar, după ce a gustat din cupa puterii și apoi a pierdut-o, Kalganul și-a dorit-o din nou. Inițial, se părea că va câștiga războiul cu Fundația, însă intervenția puternică a celei de-A doua Fundații i-a adus înfrângerea.


Acum, psihologii de pe A doua Fundație trebuie să cadă iar în anonimat, pentru a putea controla lucrurile din întuneric și a le direcționa către planul Seldon. Deși Toran Darell crede că a aflat unde se află A Doua Fundație și că a fost învinsă, în ultimul capitol aflăm adevărul.

Totul a fost doar un alt plan al psihologilor. De a-l lăsa să creadă că i-a descoperit și învins, pentru ca vălul uitării să cadă iar peste ei. Planeta pe care Hari Seldon a înființat A Doua Fundație este una la care nimeni nu s-a gândit.

Când Hari Seldon a spus că A doua Fundație se află la celălalt capăt al galaxiei față de Prima Fundație, el s-a referit la distanța sociologică, nu fizică.

A doua Fundație se află pe cea mai cunoscută planetă din galaxie și continuă să controleze lucrurile din spate, din nou uitată de toți cei cred că a fost învinsă și că, de acum, sunt stăpânii propriului destin.


Pentru cine se întreabă, uite și ordinea în care trebuie citite poveștile cu roboți ale lui Isaac Asimov:

1Nemesis (n-are legătură, dar oferă un context)
2Povestiri cu roboți
3Eu, Robotul
4Cavernele de oțel (Seria Roboții)
5Soarele gol (Seria Roboții)
6Roboții de pe Aurora (Seria Roboții)
7Roboții și Imperiul (Seria Roboții)
8Pulbere de stele (Seria Imperiul)
9Curenții spațiului (Seria Imperiul)
10O piatră pe cer (Seria Imperiul)
11Fundația (Seria Fundația)
12Fundația și Imperiul (Seria Fundația)
13A doua Fundație (Seria Fundația)
14Marginea Fundației (Seria Fundația)
15Fundația și Pământul (Seria Fundația)
16Preludiul Fundației (Seria Fundația)
17Fundația renăscută (Seria Fundația)

Apoi, după moartea lui Isaac Asimov, cățiva scriitori SF au continua seria „Fundația”.

18. Teama Fundației (Seria Fundația)
19. Fundație și haos (Seria Fundația)
20. Triumful Fundației (Seria Fundația)
21. Prietenii Fundației (Seria Fundația)

PS: Poate că și „Omul pozitronic” merge citită înainte de a intra în seria roboților. Ah da, iar după finalul seriei originale „Fundația”, merge citită „Sfârșitul eternității“.

De Isaac Asimov am mai citit „Calea marțiană“.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *