Roboții și Imperiul. Isaac Asimov

Roboții și Imperiul“, de Isaac Asimov. Au trecut două secole de la întâmplările din ultima carte. Elijah Baley, având o durată pământeană a vieții, e mort de mult.

În schimb, Gladia și cei doi roboți, Daneel Olivaw și Giskard, arată la fel ca întotdeauna. Doctorul Fastolfe s-a stins și el, lăsându-i pe Daneel și Giskard drept moșternire femeii de pe Solaria.

Daneel a devenit și el complice la secretul lui Giskard și, împreună, vor complota pentru a salva soarta umanității.

Solaria, ultima dintre lumile exterioare colonizate, este prima lume care a fost abandonată. Motivele sunt necunoscute, însă lucruri ciudate se întâmplă pe aceasta.

Datorită lui Elijah Baley, lumile exterioare le-au permis Pământenilor să colonizeze galaxia. Astfel, pământenii au devenit la fel de puternici ca spațialii, punând bazele unui viitor imperiu.


Dar Amadiro, dușmanul de secole al lui Fastolfe și al Pământului, își vede ura renăscută, după moartea doctorului. Cu ajutorul lui Mandamus, va pune la cale un plan de distrugere a Pământului. Planeta sfântă a umanității va deveni în 150 de ani prea radioactivă pentru a susține viața, totul din cauza celor doi.

Daneel Olivaw și Giskard încearcă să salveze planeta de această catastrofă, dar eșuează în final. Asta înseamnă și sfârștiul lui Giskard, care-și transferă capabilitățile lui Daneel.


Nu e prima schimbare importantă. Daneel Olivaw deja inventase conceptul Legii Zero, lege cu care n-a fost programat, dar care completează cele Trei Legi ale Roboticii, pe care fiecare robot le cară în creierul său pozitronic.

Gladia cedează în brațele lui G.D., un colonialist de pe Lumea lui Baley, care este chiar un descent direct al lui Elijah Baley, pe care Gladia l-a îndrăgit atât de mult.

Pământul se îndreaptă, încet, dar sigur, către distrugere. Dar ce va însemna asta pentru miliardele de oameni care trăiesc deja pe alte planete?


Pentru cine se întreabă, uite și ordinea în care trebuie citite poveștile cu roboți ale lui Isaac Asimov:

1Nemesis (n-are legătură, dar oferă un context)
2Povestiri cu roboți
3Eu, Robotul
4Cavernele de oțel (Seria Roboții)
5Soarele gol (Seria Roboții)
6Roboții de pe Aurora (Seria Roboții)
7Roboții și Imperiul (Seria Roboții)
8Pulbere de stele (Seria Imperiul)
9Curenții spațiului (Seria Imperiul)
10O piatră pe cer (Seria Imperiul)
11Fundația (Seria Fundația)
12Fundația și Imperiul (Seria Fundația)
13A doua Fundație (Seria Fundația)
14Marginea Fundației (Seria Fundația)
15Fundația și Pământul (Seria Fundația)
16Preludiul Fundației (Seria Fundația)
17Fundația renăscută (Seria Fundația)

Apoi, după moartea lui Isaac Asimov, cățiva scriitori SF au continua seria „Fundația”.

18. Teama Fundației (Seria Fundația)
19. Fundație și haos (Seria Fundația)
20. Triumful Fundației (Seria Fundația)
21. Prietenii Fundației (Seria Fundația)

PS: Poate că și „Omul pozitronic” merge citită înainte de a intra în seria roboților. Ah da, iar după finalul seriei originale „Fundația”, merge citită „Sfârșitul eternității“.

De Isaac Asimov am mai citit „Calea marțiană“.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *