O piatră pe cer. Isaac Asimov

O piatră pe cer“, ultima parte a trilogiei „Imperiul“, de Isaac Asimov. Dacă primele două părți au fost slăbuțe în comparație cu ce eram obișnuit de Asimov, „O piatră pe cer” compensează cu vârf și îndesat, având o intrigă care te duce cu gândul și la genialul serial Fringe.

Din cauză că seria „Imperiul” nu a fost „sincronizată” cu seria „Roboții”, există câteva discrepanțe. În seria „Roboții” am aflat că marea parte a suprafeței Pământului a devenit radioactivă din cauza acțiunii a doi spațiali de pe Aurora, în timp ce în seria „Imperiul” planeta de baștină a umanității este în continuare radioactivă, dar Asimov lasă de înțeles că în urma unui război nuclear.

Povestea începe cu croitorul Joseph Schwartz, care, în urma unui accident de laborator în Chicago, călătorește mii de ani în timp și se trezește pe Pământul parte din Imperiul galactic, cea mai neimportantă planetă a sa, considerată doar o piatră pe cer.

Fără să poată vorbi limba din viitor și complet pierdut, Schwartz este găsit de un cuplu care-l consideră retardat și vrea să scape cât mai repede el, ducându-l la Institutul de Cercetări Nucleare, unde este supus drept cobai testului unui nou aparat, inventat de doctorul Shekt: sinapsificatorul.

Unul dintre efectele testului este că Schwartz dezvoltă puteri supranaturale; o capacitate rapidă de învățare, puterea de a citi gânduri și chiar de a manipula și ucide cu mintea.


Este momentul în care își face apariția arheologul extraterestru Bel Arvardan, originar de pe o planetă din Sistemul Sirius. Arvardan vine pe Pământ pentru a face cercetări și a-și dovedi teoria considerată nebunească de restul galaxiei, teorie conform căreia umanitatea s-a dezvoltat și s-a întins în spațiu de pe Pământ.

Din cauza faptului că Pământul este radioactiv, pământenii sunt priviți ca niște ființe altfel, periculoase, contaminate, de către restul planetelor Imperiului. Ura dintre pământeni și restul galaxiei este imensă.

Tot din cauza radioactivității, Pământul nu poate susține o populație mai mare de 20 de milioane. Astfel că a fost pus în practică Șaizeciul, adică eutanasierea celor care ajung la vârsta de 60 de ani, pentru a face loc altora și pentru a menține populația la același nivel.


Bel Arvardan află de la doctorul Shekt despre un complot împotriva Imperiului. Pământenii vor să se răscoale pentru a treia oară împotriva Imperiului și să devină planeta conducătoare. Dar cum ar putea 20 de milioane să învingă restul populației de sute de miliarde?

Când arheologul află planul pus la cale de Înaltul Ministru al Pământului și de secretarul său, îl apucă tremuratul. Pământenii au dezvoltat bombe biologice, radioactive, la care ei deja sunt imuni, trăind într-un mediu radioactiv, dar care ar ucide toată populația galaxiei.

Bel Arvardan, Shekt și Joseph Schwartz sunt arestați la scurt timp după ce află de planul nebunesc de atac al Pământului.


Cu ajutorul puterilor dobândite de Schwartz, reușesc să scape și să anunțe garnizoana imperială de pe Pământ de atacul iminent. Dar nu sunt crezuți. Mai sunt șase ore până la declanșarea atacului și nimeni nu face nimic pentru oprirea lui.

Șase ore mai târziu, secretarul pământean se desconspiră și anunță că atacul a fost lansat, iar galaxia va fi curând la picioarele Pământului. Și totuși, Schwartz nu și-a jucat ultima carte.

În ultimele șase ore a fost ocupat cu un plan propriu, frustrat de lipsa de acțiune a autorităților imperiale.


O piatră pe cer” a fost într-un mare fel. Așa cum sper că va fi și seria „Fundația”, care urmează cronologic întâmplărilor din seriile „Roboții” și „Imperiul”.

Păcat că nu s-au făcut filme după cărțile lui Isaac Asimov. Nu pot să înțeleg de ce, dar ar fi ieșit niște super producții.


Pentru cine se întreabă, uite și ordinea în care trebuie citite poveștile cu roboți ale lui Isaac Asimov:

1Nemesis (n-are legătură, dar oferă un context)
2Povestiri cu roboți
3Eu, Robotul
4Cavernele de oțel (Seria Roboții)
5Soarele gol (Seria Roboții)
6Roboții de pe Aurora (Seria Roboții)
7Roboții și Imperiul (Seria Roboții)
8Pulbere de stele (Seria Imperiul)
9Curenții spațiului (Seria Imperiul)
10O piatră pe cer (Seria Imperiul)
11Fundația (Seria Fundația)
12Fundația și Imperiul (Seria Fundația)
13A doua Fundație (Seria Fundația)
14Marginea Fundației (Seria Fundația)
15Fundația și Pământul (Seria Fundația)
16Preludiul Fundației (Seria Fundația)
17Fundația renăscută (Seria Fundația)

Apoi, după moartea lui Isaac Asimov, cățiva scriitori SF au continua seria „Fundația”.

18. Teama Fundației (Seria Fundația)
19. Fundație și haos (Seria Fundația)
20. Triumful Fundației (Seria Fundația)
21. Prietenii Fundației (Seria Fundația)

PS: Poate că și „Omul pozitronic” merge citită înainte de a intra în seria roboților. Ah da, iar după finalul seriei originale „Fundația”, merge citită „Sfârșitul eternității“.

De Isaac Asimov am mai citit „Calea marțiană“.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *