„What Men Live By and Other Tales“, de Lev Tolstoi. Am citit aseară, pentru puțin mai mult de o oră, o scurtă carte marca Tolstoi, care conține câteva povestiri.
Dacă două dintre ele, „Three Questions” și „The Coffee-House of Surat”, nu m-au încântat prea tare, în schimb „What Men Live By” și „How Much Land Does a Man Need?” mi-au plăcut, așa că doar despre ele voi scrie.
Prima, „What Men Live By“, este despre o familie săracă, al cărei bărbat întâlnește, într-o bună zi, un om care zace în zapadă, gol. După ce trece pe lângă el nepăsător, gândindu-se la greutățile sale, bărbatul se întoarce, îl îmbracă pe străin și-l ia la el acasă.
După șase ani, se va dovedi că respectivul străin este Arhanghelul Mihail, izgonit de Dumnezeu din ceruri până când va învăța trei lecții și va fi iertat. Cele trei lecții sunt răspunsul la trei întrebări: „What dwells in man?”, „What is not given to man?” și „What do men live by?”
Atunci când a fost luat acasă de familia săracă, arhanghelul a aflat răspunsul la prima întrebare: love dwells in man. Când a cunoscut un om care nu știa că va muri peste câteva ceasuri, a aflat răspunsul la a doua întrebare: to man it is not given to know his own needs. Când a cunoscut o femeie care a adoptat două orfane, Mihail a aflat al treilea și ultimul răspuns: all men live not by care for themselves but by love.
A doua poveste, „How Much Land Does a Man Need“, se leagă, pentru cine e la curent cu problemele tolstoiene, de pământ. Un țăran încearcă să obțină mai mult și mai mult pământ, până când ajunge într-un tărâm vast, probabil în Siberia.
Șeful tribului care locuiește în zonă îi spune că poate avea oricât pământ dorește, mai exact cât pământ poate să încercuiasă de la răsăritul și până la apusul soarelui, cu condiția să fie înapoi în punctul de unde a plecat înainte de ultima lumină.
Corupt de lăcomie, țăranul se avântă mai departe decât îi este pătura și se întoarce la timp, însă epuizat, cu sângele șiroindu-i pe gură. Moare imediat. Și astfel află de cât pământ are nevoie un om. De o groapă de doi pe doi, cu o adâncime de doi metri.
De Lev Tolstoi am mai citit „Anna Karenina“, „Fericire de familie“, „Diavolul“, „Moartea lui Ivan Ilici“, „Polikushka“, „Sonata Kreutzer“, „Doi husari“, „The storm“, „O confesiune“, „What I believe“, „The Kingdom of God is Within You“, „Învierea“, „Povestiri din Sevastopol“.