„Anna Karenina“, de Lev Tolstoi. Realizez că am citit unele dintre cărțile clasicilor ruși când eram foarte mic. Nu știu dacă e bine, dacă mi-am cizelat mintea mai repede, sau rău, dacă am ratat complexitatea marilor romane rusești.
Ce știu e că e cum e și altfel n-are cum să fie. Sâc!
Cartea debutează cu vizita pe care Anna Karenina o face în Moscova, unde viața de familie a fratelui ei, Stiva, suferă din cauză că și-a înșelat soția, pe Dolly. Sora mai mică a lui Dolly, Kitty, are doi admiratori care aleargă după mâna ei: Kostya, prietenul lui Stiva, și contele Alexei Vronsky, ofițer de armată.
Când vine să-și ia sora venită din Sankt Petersburg de la gara din Moscova, Stiva dă piept în piept cu Vronsky, pe care i-l prezintă Annei Karenina. În timpul întâlnirii, un bărbat cade în fața trenului și moare, impactul asupra Annei Karenina fiind puternic.
Contele Vronsky își mărturisește dragostea, dar este respins de Anna Karenina, care realizează că nu-i atrasă de soțul ei, Karenin, când se întoarce în Sankt Petersburg. După o vreme îi spune lui Vronsky că îi poartă copilul și lui Karenin că are o aventură.
Soțul îi cere să pună capăt aventurii cu Vronsky pentru a evita scandalul public și o amenință că va lua custodia copilului pe care-l au împreună, Serioja.
Anna Karenina are parte de o naștere dificilă și e aproape de moarte. Crezând că va muri, Karenin o iartă, iar Vronsky, umilit de mărinimia de care a dat dovadă soțul, încearcă să se sinucidă. După ce-și revin, Anna și Vronsky fug împreună în Europa, dar relațiile dintre ei se răcesc când Vronsky descoperă că Anna nu e definiția fericirii, așa cum el o idealizase.
Anna, acum dependentă de morfină și tot mai geloasă pe Vronsky, care nu mai pare deloc atras de ea, se aruncă sub roțile unui tren pentru a scăpa de calvar.
„Anna Karenina” a cunoscut numeroase ecranizări, inclusiv în 2012, cu Keira Knightley în rolul principal.
De Lev Tolstoi am mai citit „Fericire de familie“, „Diavolul“, „Moartea lui Ivan Ilici“, „Polikushka“, „Sonata Kreutzer“, „Doi husari“, „The storm“, „O confesiune“, „What I believe“, „The Kingdom of God is Within You“, „Învierea“, „What men live by“, „How much land does a man need?“, „Povestiri din Sevastopol“.