Răscoala. Liviu Rebreanu

Răscoala“, de Liviu Rebreanu. Romanul lui Liviu Rebreanu inspirat de Răscoala Țărănească de la 1907, alt roman al autorului român pe care l-am devorat.

Cartea surprinde diferențele de clasă enorme din acea perioadă, diferențe care s-au mai redus puțin în vremurile noastre, și care au dus la conflictul din 1907, când țărănimea s-a răsculat împotriva marilor proprietari de pământ, care dețineau tot pământul.

Răscoala a fost reprimată violent de stat, ducând la uciderea a numeroși țărani, care s-au revoltat nu cu pistoale și mitraliere, ci cu furca și sapa în mâini.

Cartea începe cu o discuție asupra problemei țărănești, purtată în tren de arendașul Ilie Rogojinaru, Titu Ilerdelea și moșierul Grigore Iuga.

Pe decursul romanului, Liviu Rebreanu detaliază gradul tot mai mare de fierbere al țărănimii, până în punctul în care se răscoală împotriva moșierilor și intră peste ei în conac, ucigându-i și distrugând totul în calea lor.

Răscoala continuă. Armata intervine și începe măcelul.

Se menține la Liviu Rebreanu tema pământului. Așa cum în „Ion” tema pământului este jumătate din însemnătatea romanului, în „Răscoala” tema pământului este cea care dă naștere unei mișcări de răscoală și dezastrului ulterior.

Romanul „Răscoala” a fost ecranizat în 1965.

De Liviu Rebreanu am mai citit „Pădurea spânzuraților“, „Ion“, „Adam și Eva“.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *