Călătoria unei parizience în Lhasa. Alexandra David-Neel

Călătoria unei parizience în Lhasa“, de Alexandra David-Neel. Nu toți călătorii, oricât de minunați ca persoane și oricât de temerari ca aventureri, sunt și buni scriitori. Însă, Alexandra David-Neel dovedește, în „Călătoria unei parizience în Lhasa”, că nu este doar o deschizătoare de drumuri, ci că stăpânește și arta de a povesti.

Cartea cu pricina reprezintă călătoria Alexandrei David-Neel, alături de fiul ei adoptiv, un lama din Tibet, către Orașul Interzis: Lhasa, capitala Tibetului.

O mențiune aș vrea să fac în privința Tibetului. Localnicilor le este necunoscut termenul de Tibet, ei își numesc țara Peu yul, adică Țara Zăpezilor.

După ce este întoarsă din drum, în timpul primei călătorii spre Lhasa, David-Neel își promite că va încerca din nou și că de data asta va reuși. Partea de Tibet, inclusiv Lhasa, aflată în acea perioadă sub influență britanică era o zonă interzisă străinilor.

Pentru a se asigura că va putea să ajungă pe jos până în Lhasa, David-Neel se deghizează într-un pelerin tibetan cerșetor, mama unui lama, adică fiul ei adoptiv care o însoțește în timpul călătoriei.

Pe decursul aventurii, David-Neel și fiul ei au de-a face cu tâlhari, cu misticism tibetan, cu vedenii și halucinații, cu foamea și cu trecătorile montane blocate de zăpadă, adesea dormind în peșteri.

Pe măsură ce te adâncești în poveste și începi să călătorești și tu spre Lhasa, nu poți să nu-ți spui „Băi! Cât de hardcore a fost femeia asta!”

Aventura nu este singurul aspect care te captivează. Felul autoarei de a scrie este la fel de interesant, în special momentele când recurge la sarcasm vis-a-vis de credințele supranaturale ale tibetanilor pe care-i întâlnește în drum spre Lhasa.

O carte de călătorie care nu trebuie ratată de niciun fan al genului.


Pe tema aventuri/călătorii am mai citit „Singur pe o insulă pustie“, de Ed Stafford, „Pe jos de-a lungul Nilului“, de Levison Wood, „Un eremit în Himalaya“, de Paul Brunton, „Bazarul pe roți“, de Paul Theroux, „Vând kilometri“, de Mihai Barbu, „Oyibo“, de Ana Hogaș și Ionuț Florea, „Axa lupului” și „În pădurile Siberiei“, de Sylvain Tesson, „În sălbăticie“, de Jon Krakauer, „Pe drum“, de Jack Kerouac, „Jupiter’s travels“, de Ted Simon.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *