Umiliți și obidiți. Feodor Dostoievski

Umiliți și obidiți“, de Feodor Dostoievski. Unul dintre romanele mai puțin cunoscute ale gigantului rus, însă unul foarte bun și care mi-a plăcut mult.

De altfel, nicio carte de-a lui Dostoievski nu mi-a displăcut și totuși le-am citit cam pe toate.

Umiliți și obidiți” este narată cu vocea lui Vanea, un scriitor care se îndrăgostește de Natașa, fiica arendașului care lucrase pentru prințul Valkovski.

Intriga se complică o dată ce ne este prezentat conflictul în care intră prințul și arendașul său, Ivan, primul acuzându-l pe acesta din urmă că l-a înșelat în privința gestionării afacerilor de la moșie.

Mai departe, intriga se complică și mai mult odată ce Natașa, fiica arendașului Ivan, și Alioșa, fiul prințului Valkovski, se îndrăgostesc, iar fata fuge din casa părinților pentru a se căsători cu iubitul ei.


Jignit de moarte că fiica l-a abandonat pentru fiul celui care l-a calomniat și l-a dat în judecată, Ivan o reneagă pe Natașa.

Deși îndrăgostit de Natașa, care are ochi doar pentru Alioșa, Vanea, naratorul, întreține o relație de prietenie cu aceasta și îi aduce adesea vești cu ce se mai întâmplă cu părinții fetei.


Totuși, deși are o inimă pură, Alioșa este un ușuratic. Rănește în jurul lui fără să vrea, fără răutate, fără a-și da seama. Când o cunoaște pe Katia, se îndrăgostește de aceasta, iar Natașa, în ciuda sacrificiului făcut de ea, devine o umbră.

Prințul Valkovski, un personaj diabolic excelent construit de Dostoievski, intervine pentru a sabota definitiv relația dintre fiul său, Alioșa, și Natașa.

În scenă intră și o copilă orfană, care ajunge sub îngrijirea lui Vanea și care va fi cheia finalului cărții.


Umiliți și obidiți” este, chiar dacă poate părea a avea un scenariu banal, un roman extrem de bine scris, cu niște personaje memorabile și unice, cum ar fi prințul Valkovski sau fiul său, Alioșa.


Romanul „Umiliți și obidiți” a fost ecranizat în 1991.

De Feodor Dostoievski am mai citit „Crimă și pedeapsă“, „Idiotul“, „Amintiri din casa morților“, „Frații Karamazov“, „Însemnări din subterană“, „Demonii“, „Adolescentul“, „Oameni sărmani“, „Nopți albe“, „Visul unchiului“, „Un roman în nouă scrisori“, „Eternul soț“, „Satul Stepancikovo și locuitorii săi“.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *