„Șapte ani în Tibet“, de Heinrich Harrer. Contextul istoric al cărții este Al Doilea Război Mondial, care amenință să pustiască lumea și să nască noi și noi umbre în care oamenii să se ascundă.
Heinrich Harrer, un cunoscut alpinist austriac, participă la o expediție montană în India. Începe războiul, iar austriacul, alături de tovarășii lui, se teme că va fi arestat de indieni, care erau controlați în continuare de către britanici.
Ceea ce se și întâmplă. Harrer și prietenul său Peter Aufschnaiter sunt duși din lagăr în lagăr, singura lor vină fiind că erau austrieci, deci parte dintr-o țară care lupta de partea Axei, nu a Aliaților.
Preferând mai degrabă să moară în libertate decât în lagăr, cei doi evadează și încearcă să ajungă în Tibet, țară care pe vremea aceea era independentă și obligată, conform regulilor internaționale, să le acorde azil.
„Șapte ani în Tibet” spune peripețiile reale ale celor doi austrieci prin Tibet, cea mai izolată țară din lume, unde doar câțiva europeni mai fuseseră primiți, în drumul lor spre capitala Lhasa.
Mai mult decât o carte de aventură și o poveste incredibilă, „Șapte ani în Tibet” este descrierea unei societăți așa cum era ea, în stare pură și total izolată, înainte de invazia Chinei și deschideriea ei forțată către lumea din afară.
Cât despre Harrer și Aufschnaiter, aceștia devin extrem de apreciați și iubiți în Lhasa, primul ajungând să fie chiar și profesorul lui Dalai Lama, actualul Dalai Lama, care, pe atunci, era doar un copil.
Pagină cu pagină, aventurile celor doi austrieci, încercând să supraviețuiască în sălbăticia Tibetului, în drum spre Lhasa, mi se împleteau în minte cu o altă poveste asemănătoare: cea a polonezului Slavomir Rawicz, care a traversat Siberia, Mongolia, Munții Himalaya și deșertul Gobi în drum spre libertate, către India Britanică.
Două cărți pe care le-aș pune în aceeași categorie și care trebuie neapărat citite.
„Șapte ani în Tibet” a fost transformată și într-un film de succes, în 1997, cu Brad Pitt în rolul lui Heinrich Harrer.
Pe tema aventuri/drame de munte am mai citit „Eiger Dreams“, de Jon Krakauer, „Păianjenul alb. Povestea feței nordice a Eigerului“, de Heinrich Harrer, „Căzând în gol“, de Joe Simpson, „Alaska. Singur în sălbăticie“, de Dave Metz, „Left for dead“, de Beck Weathers, „În aerul rarefiat“, de Jon Krakauer, „Întoarcerea acasă“, de Slavomir Rawicz, „Îngropați în cer“, de Peter Zuckerman și Amanda Padoan.
De Heinrich Harrer am mai citit „Șapte ani în Tibet“, „Întoarcerea în Tibet“, „Păianjenul Alb. Povestea feței nordice a Eigerului“.