Îngropați în cer. Peter Zuckerman & Amanda Padoan

Îngropați în cer“, de Peter Zuckerman și Amanda Padoan. Este povestea dezastrului de pe vârful K2, din 2008, când 11 montaniarzi au murit, iar alți trei au fost răniți.

Peter Zuckerman și Amanda Padoan reiau toate evenimentele care au dus la dezastru și încearcă să vadă care au fost cauzele.

Printre principalele probleme care au dus la acest dezastru regăsim o avalanșă de gheață din zona cunoscută drept „Bottleneck” și lipsa de comunicare dintre șerpași și echipele de alpiniști care urmau să urce.

Această lipsă de comunicare a dus la instalarea de corzi de către șerpași pe porțiuni în care nu era nevoie de ele și la lipsa lor în porțiunile în care era nevoie de ele. Când au început urcarea, alpiniștii au descoperit că nu aveau corzi fixe unde erau necesare.

Așa că au fost nevoiți să coboare, să ia corzi și să le prindă. Asta a dus la întârzieri importante pe traseu, dar și la aglomerare.

Iar apoi a urmat dezastrul.


The Summit“, din 2012, este un film excelent despre drama de pe K2.

Pe tema aventuri/drame de munte am mai citit „Eiger Dreams“, de Jon Krakauer, „Păianjenul alb. Povestea feței nordice a Eigerului“, de Heinrich Harrer, „Căzând în gol“, de Joe Simpson, „Alaska. Singur în sălbăticie“, de Dave Metz, „Left for dead“, de Beck Weathers, „În aerul rarefiat“, de Jon Krakauer, „Șapte ani în Tibet“, de Heinrich Harrer, „Întoarcerea acasă“, de Slavomir Rawicz.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *