Ţara cu un singur gras. Adelin Petrișor

Ţara cu un singur gras” este cartea în care jurnalistul Adelin Petrișor povestește vizita pe care a făcut-o în Coreea de Nord, cea mai izolată țară din lume, cu cel mai închis, paranoic și totalitar guvern.

În primul rând, titlul cărții este unul excepțional. Un titlu care cuprinde întreaga realitate din Coreea de Nord. Într-o țară în care cetățenii mor de foame, un singur individ își permite luxul de a fi gras: dictatorul Kim Jong-un.


Ţara cu un singur gras” este o carte-documentar care te poartă prin bolnava și fascinanta țară condusă de dinastia Kim de peste șase decenii. Cât va mai dura ultima dictatură stalinistă rămasă în picioare? Greu de spus. Aşa cum notează şi Adelin Petrişor, orientalii sunt mult mai disciplinaţi şi obedienţi decât alte popoare, iar din această cauză o revoluţie populară este cu atât mai greu de realizat.

Coreea de Nord este țara în care spălarea pe creier a atins cote inimaginabile, țara care servește drept laborator de teste sociologice și comportamentale la nivelul milioanelor.
Țara în care Juche este în continuare folosită pentru a justifica izolaționismul, când, de fapt, nu este decât o unealtă de menținere a puterii indiferent de costuri.

Pe tema Coreea de Nord am mai citit „The Reluctant Communist“, de Charles Jenkins, „Drumul către libertate“, de Yeonmi Park, „Prin deșert spre libertate“, de Eunsun Kim, „Acvariile din Pyongyang“, de Kang Chol-hwan, „Evadare din Lagărul 14“, de Blaine Harden, „Fără tine, noi nu existăm“, de Suki Kim, „Nimic de invidiat“, de Barbara Demick.

De asemenea, de Adelin Petrișor am mai citit „Războaiele mele“.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *