The Reluctant Communist. Charles Robert Jenkins

The Reluctant Communist“, de Charles Robert Jenkins. Este povestea lui Charles Robert Jenkins, care, în 1965, pe când era soldat al SUA și păzea granița demilitarizată dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord (DMZ), a dezertat trecând la inamic.

Jenkins sperase ca, odată dus la Phenian, să fie transportat în Uniunea Sovietică, iar apoi, printr-un schimb de prizonieri, în Statele Unite, toate astea pentru a evita o posibilă încorporare și trimitere în Vietnam.

Planul americanului nu a funcționat chiar cum sperase. Nu doar că nord-coreenii nu l-au trimis la Moscova, dar ambasada sovietică din Phenian, la care s-a dus pentru a cere azil, i-a dat cu flit.

Jenkins și alți trei americani care au dezertat în Coreea de Nord au fost forțați să memoreze ideologia Juche, au fost bătuți și forțați să joace în filme de propagandă, în care îi întruchipau pe americanii cei răi.

Eventual, Jenkins a ajuns să predea la o Universitate din Phenian și să se căsătorească cu o japoneză care fusese răpită de nord-coreeni pentru a fi transformată în spion.


În 2004, Charles Robert Jenkins a fost eliberat de către nord-coreeni, după ce, anterior, soția lui fusese deja pusă în libertate.

După eliberare, Jenkins a fost judecat de Armata SUA sub acuzația de dezertare și condamnat la 30 de zile de închisoare. Jenkins și familia sa s-au stabilit permanent în Japonia.


Crossing the Line“, un documentar britanic din 2006, prezintă cazul soldaților americani care au dezertat în Coreea de Nord. Figura cea mai prezentă în film este James Dresnok, care a fost acuzat de Charles Jenkins că l-ar fi bătut în mod regulat.

Mai mult, James Dresnok ar fi fost căsătorit cu românca Doina Bumbea, care a fost răpită de nord-coreeni în 1978.

Pe tema Coreea de Nord am mai citit „Drumul către libertate“, de Yeonmi Park, „Prin deșert spre libertate“, de Eunsun Kim, „Acvariile din Pyongyang“, de Kang Chol-hwan, „Evadare din Lagărul 14“, de Blaine Harden, „Țara cu un singur gras“, de Adelin Petrișor, „Fără tine, noi nu existăm“, de Suki Kim, „Nimic de invidiat“, de Barbara Demick.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *