Romanul adolescentului miop. Mircea Eliade

Romanul adolescentului miop” este una dintre puţinele cărţi ale lui Mircea Eliade pe care le simt afectiv, una dintre puţinele cărţi unde autorul s-a dezgolit şi s-a lăsat judecat de ceilalţi.

Bildungsroman-ul devenirii lui Mircea Eliade în liderul generației sale, trecând printr-o adolescență singuratică, chinuitoare prin urletul cărnii și prin reflecția filosofului asupra trăirilor sale.

Cine ştie de ce lăcremez? Poate iubesc sau poate aştept; şi nădejdele mele încep să le irosească anii. Cine ştie de ce privesc în gol? Poate îmi amintesc sau poate presimt durerea vieţii care cere să fie vieţuită toată.

Parcă restul cărților lui Eliade nu te ating atât de mult precum cea a adolescentului miop, care-l zugrăvește Eliade cel tânăr, chinuit de poftele cărnii şi de necazul de a se fi născut un bărbat urât şi chior.

Iată ce simt: că sunt ridicat din mine şi izbit de colţuri dureroase, şi lăsat iar în suflet, şi iară înălţat. Şi nu ştiu nimic altceva, şi nimic nu înţeleg“.


Romanul adolescentului miop” nu este, până la urmă, povestea în care se poate regăsi aproape oricare adolescent lunatic, nemulțumit de sine și încercând să astâmpere toate poftele care-i inundă trupul și mintea?

Se spune că până acum nu a murit nimeni din dragoste… oare oi fi eu primul?

Tânărul fragil, urât și miop din roman se transformă, odată cu maturitatea, într-unul dintre cele mai importante personaje ale României. Scriitor, filosof și istoric al religiilor.

Ce poate fi mai fascinant decât să urmărești firul adolescenței sale și să ți se dezvăluie, printre file, devenirea sa în acel Mircea Eliade care ne-a purtat și încă ne poartă pe strada Mântuleasa sau prin mistica Indie?

Ce poate fi mai fascinant decât conștiința de geniu care se conștientizează pe sine și pe învelișul în care este captivă: carnea, cu toate poftele ei și cu toată durerea ce se naște din neîmplinirea ei?


De Mircea Eliade am mai citit „Nuntă în cer“, „Maitreyi“, „Nouăsprezece trandafiri“, „Solilocvii“, „Isabel și apele diavolului“, „Secretul doctorului Honigberger“, „Nopți la Serampore“.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *