Geamantanul Hanei. Karen Levine

Geamantanul Hanei“, de Karen Levine. După cărticica (112 de pagini) asta, am rămas cu un nou cuvânt în vocabular, cuvânt care exprimă o tristețe și o neputință fără margini: „waisenkind”. (orfan)

Asta scria pe geamantanul cu care Hana Brady a ajuns în lagărul Theresienstadt, după ce părinții ei, pe rând, au fost reținuți, iar apoi la Auschwitz, unde, la vârsta de doar 13 ani, a murit gazată de naziști.

Povestea Hanei a ieșit la suprafață după ce o profesoară din Japonia, Fumiko, a început să le predea elevilor lecții despre genocidul comis de naziști. Pentru a spori legătura dintre istoria genocidului și copiii cărora le povestea de el, Fumiko a împrumutat un geamantan de la Auschwitz pentru a-l prezenta elevilor.

Pe respectivul geamantan era scris „waisenkind”, numele Hanei Brady și data ei de naștere.

Fumiko a început să sape pentru a afla cine a fost Hana Brady și a reușit să dea de urmă fratelui ei. Acesta fusese trimis cu Hana la Auschwitz, însă a reușit să supraviețuiească muncind.

Bărbatul, care acum locuiește în Canada, a umplut spațiile lipse și le-a povestit elevilor lui Fumiko cine a fost sora lui, Hana Brady.


Geamantanul Hanei” s-a transformat și într-un documentar despre Hana Brady.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *