Și eu am trăit în comunism. Ioana Pârvulescu

Și eu am trăit în comunism“, o colecție de povești editată de Ioana Pârvulescu. Diverși oameni cu diverse meserii își aduc aminte de viața lor în comunism și spun povești pe care Ioana Pârvulescu le ia și le adună sub forma unui volum.

Printre drame și neajunsuri, s-au mai strecurat și povești comice, iar în unele cazuri de-a dreptul absurde.

Într-una dintre povești, naratorul spune cum niște studenți aveau o inundație la demisol, iar pompierii au apărut și au început să scoată apa. După câteva minute, au realizat că greșiseră adresa și că de fapt trebuiau să ajungă la pivnița unui securist.

Așa că au deversat toată apa adunată în cisternă înapoi în demisolul studenților și au plecat să-l rezolve pe securist.


O altă povestire este despre cum naratorul și niște prieteni s-au pus în glumă la coada în fața unui magazins închis. După câteva minute, se făcuse coada în spatele lor. Au plecat pe ascuns.


Mai sunt tot felul de povești binecunoscute ale epocii, de la chiuretaje la mâncare, despre pozele retușate ale lui Ceaușescu, la transportul umilitor și veșnica întrebare coborâți la prima?

Și până la punga mereu prezentă în buzunar, în cazul în care apare vreo coadă la care se dă ceva.


Pe tema dictaturii totalitare în România/ceaușismului am mai citit „Povestea Elisabetei Rizea din Nucșoara“, „Fenomenul Pitești“, de Virgil Ierunca, „Să nu ne răzbunați“, de Moise Iorgovan, „20 de ani în Siberia. Amintiri din viață“, de Anița Nandriș-Cudla, „Frontieriștii“, de Dan Dănilă, „Dictatura lui Nicolae Ceaușescu“, de Adam Burakowski, „Orizonturi roșii“, de Mihai Pacepa, „Supleantul“, de Petru Popescu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *