„De vânzare: Mariana, 15 ani“, de Iana Matei, autoarea care a fost desemnată „Europeanul anului” în 2010.
Înainte de a intra în povestea activității sale, Iana Matei detaliază cum a participat la protestele de după Revoluție, curmate de mineri, și cum a fugit apoi din țară, în Australia, copilul fiindu-i trimis clandestin pe tren.
Ajunsă în Australia și, peste ani, cu o condiție financiară bună, Iana a început să aibă grijă de un grup de adolescenți fără adăpost, cărora în fiecare weekend le ducea de mâncare.
A fost momentul când a simțit că vrea să se întoarcă în România și să contribuie cu ceva, domeniul pe care l-a ales fiind cel al traficului de carne vie, anume rețelele de prostituție.
Pe decursul cărții, povestește cum, chiar și-n anumite situații riscante, le salvează pe minorele captive în rețelele de prostituție și apoi încearcă să le reintegreze în societate.
Toate aceste fete sunt duse într-un adăpost al cărui locație este secretă, de teama interlopilor care l-ar lua cu asalt, unde au parte de un mediu stabil și sunt direcționate către formarea într-o meserie și către întoarcerea la viața „normală”.
Iana Matei este, fără dubiu, unul dintre oamenii de care România și victimele rețelelor de trafic de carne vie au mare nevoie.
Pe tema fenomene sociale am mai citit „Cireșe amare“, de Liliana Nechita, „Kinderland“, de Liliana Corobca, „Oamenii șobolani“, de Patrick Saint-Paul.