Mărturisiri. Viața mea alături de Che. Aleida March

Mărturisiri. Viața mea alături de Che“, de Aleida March. Cartea în care Aleida March, cea de-a doua soție a lui Che Guevara, își povestește viața alături de El Comandante.

Înainte de a intra în miezul problemei, Aleida dă câteva detalii despre viața ei dinainte de Che, iar apoi despre cum a început să activeze în mișcarea revoluționară „26 Iulie”, din Cuba, în timpul regimului lui Fulgencio Batista.

Din păcate, pentru mine, mai toate informațiile pe care Aleida March le oferă cititorului nu reprezintă mai nimic nou.

Dacă nu aș fi citit jurnalele lui Che Guevara, „Jurnalul revoluției cubaneze” și „Jurnalul bolivian”, poate că aș fi fost mai încântat, dar așa a fost doar repetitiv.

M-aș fi așteptat la mai multe mărturisiri din viața intimă a celor doi, însă Aleida March nu se afundă prea tare în povești, oferă doar câteva firimituri de la suprafață.

Totuși, din acestea ne lasă să înțelegem că Che a fost un bărbat tandru, etic până în măduva oaselor, atent cu copiii săi, dedicat chemării de revoluționar și dorinței de a contribui la o lume mai bună, chiar dacă uneori, omenește, a mai și greșit.

Mai departe, Aleida povestește cum a primit vestea asasinării lui Che în Bolivia și cum nu a avut puterea de a participa la priveghiul public din centrul Havanei.


Pe tema Che Guevara am mai citit „Jurnalul revoluției cubaneze“, de Che Guevara, „Jurnalul bolivian“, de Che Guevara, „Devenirea lui Che“, de Carlos Calica Ferrera, „Jurnal pe motocicletă“, de Ernesto Che Guevara.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *