Mantaua. Nasul. Însemnările unui nebun. Nikolai Gogol

Mantaua“, „Nasul” și „Însemnările unui nebun“, trei povestiri foarte bune marca Nikolai Gogol.

Gogol, fără să știrbesc cumva din originalitatea și talentul său prin comparația asta, este un Kafka adăugit cu umor, capabil să spună povești absurde, unele în același timp tragice, altele în același timp comice prin ciudățenia lor.

Prima povestire, „Mantaua“, ne prezintă un mic funcționar sărac și jerpelit care constată într-o iarnă că-l cam trage vântul, vechea sa manta ponosită și cârpită de zeci de ori nemaiputând să facă față gerului.

Un fapt tragic pentru funcționarul nostru, care nu știe de unde să facă rost de bani pentru a-și croi o haină nouă. Cu chiu, cu vai reușește să adune fondurile, iar statutul său la birou se schimbă. Colegii încep să-l vadă într-o altă lumină și să fie mai prietenoși cu el.

Însă, din cauza unor circumstanțe, trebuie să se întoarcă acasă pe timp de noapte și este jefuit de manta de o bandă de derbedei. A doua zi cade la pat cu pneumonie și ulterior moare.


Cea de-a doua povestire, „Nasul“, este atât de suprarealistă, de comică și de absurdă încât la final nu te poți întreba decât „ce naibii am citit?”

Personajul principal se trezește într-o dimineață fără… nas. Nasul i-a fugit și s-a ascuns în pâinea unui frizer care, înspăimântat de ciudata întâmplare, îl aruncă în râul Neva.

Dar ce să facă actorul nostru principal, care, de altfel, deține o funcție importantă, fără nas? Cum să se prezinte în societate și la serviciu cu mutra desfigurată, lipsită de nas?

Cumva, totul se termină cu bine și domnul nas binevoiește să se întoarcă pe chipul posesorului său.


Ultima povestire din volum, „Însemnările unui nebun“, ne prezintă un funcționar rus care, după ce află că familia regală spaniolă a rămas fără moștenitor, începe, treptat, să-și dea seama că, de fapt, el este urmașul legitim al tronului spaniol.

Aruncat în spitalul de nebuni, funcționarul nostru continuă să creadă în continuare că totul este doar un plan bine ticluit pentru ca el să fie dus în siguranță în Spania și prezentat drept pierdutul prinț spaniol, moștenitor legitim al tronului rămas liber.


De Nikolai Gogol am mai citit „Suflete moarte“, „Taras Bulba“, „Revizorul. Căsătoria“.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *