Oamenii-șobolani. Patrick Saint-Paul

Oamenii-șobolani“, de Patrick Saint-Paul. Jurnalist de origine franceză, autorul explorează lumea noilor ocupanți ai vechilor subterane din Beijing construite de Mao în cazul unei conflict sino-sovietic.

Între 1969 și 1979, pe fondul înrăutățirii relațiilor dintre China și Uniunea Sovietică, anticipând un posibil atac nuclear, Mao a început să construiască o rețea de adăposturi subterane pe sub străzile capitalei Beijing.

Odată cu deschiderea Chinei către lumea exterioară și îmbrățișarea trepată a unui sistem comunisto-capitalist hibrid, refugiile subterane au ajuns să fie închiriate pe post de locuințe.

Însă ce locuințe! Sub pământ, fără ferestre, fără lumină, fără aer, fără apă, fără căldură.

Patrick Saint-Paul a petrecut doi ani alături de oamenii din subteranele Beijing-ului, care, din cauza felului în care trăiesc, au primit porecla oamenii-șobolani.


Dar cine sunt oamenii-șobolani? În mare parte țărani săraci veniți de prin toată China pentru a câștiga bani în Beijing. Din cauza lipsei posibilităților, dar și pentru a reuși să economisească sume cât mai mari, ei acceptă să locuiască în fostele adăposturi nucleare, în condiții insalubre și călare unii peste ceilalți.

Aceștia sunt oamenii responsabili de măreața creștere economică a Chinei și acestea sunt condițiile în care se întâmplă asta.


Un alt aspect interesant, în unele cazuri, îl atribui confucianismului și rigidității sociale/familiale din China.

Mai exact, Saint-Paul prezintă și oameni în vârstă, pensionari, care au plecat din sat și s-au mutat în subsolurile Beijing-ului pentru a strânge bani de zestre pentru copii. E un exemplu clar de familia/onoarea/zestrea/măritișul primează, derivat din confucianism.

Probabil că noi, în societatea europeană, am considera că acel copil ar trebui să lucreze singur să-și facă zestre, nu să o facă părinții pentru el, însă viziunea orientală e diferită.


Per total, o carte extrem de bună, despre un fenomen social poate mai puțin discutat.


Deși are legătură doar tangențial, recomand și documentarul „Last train home“, despre migrația din China.

Pe tema fenomene sociale am mai citit „De vânzare: Mariana, 15 ani“, de Iana Matei, „Cireșe amare“, de Liliana Nechita, „Kinderland”, de Liliana Corobca.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *