Toate pânzele sus! Radu Tudoran

Toate pânzele sus!“, de Radu Tudoran, o minunăție de peste 800 de pagini, care mi-aș fi dorit să nu se mai termine.

Mai întâi, puțin despre autor: Radu Tudoran, pe numele său adevărat Nicolae Bogza, adică fratele lui Geo Bogza, a scris sub pseudonim pentru a nu dezvălui legătura de sânge cu mai celebrul său frate.

Toate pânzele sus!” este inspirată din călătoria peste mări și țări pe care Radu Tudoran și-a dorit să o facă în 1948, dar pe care nu a mai putut să o pună în practică.

Romanul începe cu povestea prieteniei dintre românul Anton Lupan și francezul Pierre Vaillant, care plănuiesc să exploreze ultima pată albă a lumii, ultima zonă rămasă neexplorată și necunoscută: Țara de Foc, capătul sudic al Americii de Sud.

Însă Pierre Vaillant dispare și se presupune că a fost omorât de pirați. Adunând un echipaj format din personaje absolut memorabile, cum ar fi bucătarul turc Ismail sau afemeiatul Haralamb, Anton Lupan repune pe picioare goeleta „Speranța”, pe care o descoperise eșuată în nisipurile Sulinei, și pleacă la drum să împlinească visul său și al prietenului Pierre.


Pe drum, echipajul va avea de înfruntat tot felul de pericole, de la cei mai temuți pirați, conduși de faimosul Spânul, la furtuni care amenință să prăvălească oceanul peste goeletă.

Dragostea nu lipsește nici ea, exemplificată prin relația dintre Adnana, o tânără salvată din ghearele unei bande de pirați, și căpitanul „Speranței”, Anton Lupan.


Descrierea lumii cosmopolite a porturilor în care oprește „Speranța”, Port Said, Stambul sau Pireu, mi-a amintit de „Europolis“, cartea mai statornică, centrată pe un singur port, Sulina, a lui Jean Bart.


Vor reuși goeleta „Speranța” și echipajul ei să ajungă în mistica Țară de Foc? Iar dacă da, ce vor găsi acolo? A murit cu adevărat Pierre Vaillant?

Toate întrebări care-și vor găsi răspunsul de-a lungul celor peste 800 de pagini pe care le are, în două volume, acest roman de aventuri absolut minunat.


Toate pânzele sus!” a fost ecranizată în 1976, într-o mini-serie de 12 episoade, cu un Jean Constantin fantastic în rolul lui Ismail.

2 Comments

 1. Bună! Aveți rezumat la ,,Toate pânzele sus” sau “Balta Albă”?
  Mulțumesc mult!

  1. Bună,

   Nu cred că am înțeles întrebarea. Rezumat la „Toate pânzele sus”?

   „Balta albă” n-am citit încă.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *