Poșta. Charles Bukowski

Poșta“, de Charles Bukowski. Un roman scurt, dar plin de spiritul bukowskian, de sinceritate brutală și, în același timp, extrem de amuzantă.

Se prea poate ca Bukowski să fie autorul contemporan/modernist preferat al meu. Pentru cineva ca mine, care nu suferă bullshit-ul de nicio culoare, Bukowski este o gură de aer proaspăt.

Poșta” conține povestiri din anii în care autorul a fost angajat al serviciilor poștale americane, personajul principal purtând tot numele de Henry Chinaski, la fel ca-n „Femei”, alter ego-ul lui Bukowski.

Pe lângă personajele încordate care încearcă să-i îngreuneze viața, pe lângă bețiile, mahmurelile și futaiurile libere. Bukowski este simbolul omului decăzut care se acceptă și se auto-analizează fără a se lua prea în serios.

Totul la el este natural. Chiar și în poveștile în care întâlnește vreo femeie pe care „s-o îndese” nu se simte nicio aură de laudă sau de dorință de a se pune într-o altă lumină decât cea proprie.

Dacă arta bukowskiană este una a decăderii, ori a omului deja decăzut, atunci asta este pentru că e pe bune, nu e un rol construit pentru a părea interesant.

Poate că povestirile în sine nu ies neapărat în evidență prin cine știe ce întâmplări extraordinare, însă modul în care Bukowski le abordează și le narează este într-adevăr minunat.

Charles Bukowski, unul dintre oamenii cu care mi-aș fi dorit să fi putut sta la o bere. Citiți-l, o să vă placă. Cu excepția cazului în care sunteți puritani sau digerați cu greu sinceritatea brută.


De Charles Bukowski am mai citit „Femei“.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *