Singur pe lume. Hector Malot

Singur pe lume“, de Hector Malot. O carte de-o emoție profundă, o carte despre a nu avea dragoste și apoi de a o descoperi și a te pierde în brațele ei.

Una dintre cărțile care, copil fiind, m-au făcut să plâng și păstrez și acum emoția pe care Hector Malot mi-a provocat-o, similară cu cea provocată de Victor Hugo în „Mizerabilii“.

Este povestea lui Remi, un copilaș în vârstă de opt ani, care a fost găsit pe stradă pe când era bebeluș. Sătul să cheltuie bani cu el, domnul Barberin, cel care l-a găsit, îl vinde lui Vitalis, un artist de circ.

Remi prinde drag de Vitalis, care e un om bun și care-l învață să citească și să cânte la harpă. Cei doi nu o duc bine mereu, iar uneori trebuie să rabde de foame împreună.

Vitalis este arestat din cauza unui conflict cu un polițist, iar Remi își asigură existența angajându-se drept clovn particular, alături de animalele lui Vitalis, pentru o familie de bogătași de pe barca Swan.

Aici, Remi trebuie să-l distreze pe Arthur, băiatul bolnav al doamnei Milligan și devine ca parte din familie. Află că, după moartea soțului ei, cumnatul risca să moștenească întreaga avere a familiei dacă soțul ar fi murit fără copii, după ce un fiu anterior a dispărut. Dar s-a născut ulterior Arthur.


Vitalis scapă de închisoare și, alături de Remi, încep să bată drumurile iar ca artiști ambulanți, dar trei dintre animalele lor mor.

Lipsiți de bani în toiul iernii, cei doi dorm afară, iar Vitalis moare din cauză frigului. Ulterior, Remi află că Vitalis fusese fostul mare cântăreț Carlo Balzani, căzut în dizgrație.

Remi este adoptat de familia care l-a găsit pe stradă, dar fericirea nu durează mult și se trezește iar pe drumuri. După ce și-a vizitat mama adoptivă, pe doamna Barberin, și i-a cumpărat o vacă din banii strânși pe drum, Remi află că adevărata lui familie îl caută.


Ajunge la Londra doar pentru a fi păcălit, dar apoi un bărbat se interesează de el. Pare a fi unchiul lui Arthur, care speră că Arthur va muri pentru a moșteni averea. Remi fuge în Franța unde o caută pe doamna Milligan pentru a o avertiza și descoperă barca Swan pe Sena.

Doamna Barberin, mama adoptivă, îi arată doamnei Milligan hăinuțele de bebeluș în care a fost găsit Remi și vestea cade ca un șoc: Remi este copilul pierdut al familiei Milligan. Acum având o familie și devenit bogat, Remi are grijă de toți prietenii pe care și i-a făcut pe drum, se căsătorește și are un copil, iar doamna Barberin îi devină doică.

Poate povestea nu sună a mult, însă felul în care este scrisă te mișcă în multe feluri. Cartea „Singur pe lume” a fost ecranizată în 2000, sub titlul „Sans Famille”.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *