Mizerabilii. Victor Hugo

Mizerabilii“, de Victor Hugo. O lectură gigant și una dintre cărțile mele favorite, o carte care este imposibil să nu te emoționeze până în străfunduri.

Povestea autorului francez începe cu Jean Valjean, un ocnaș evadat care se ascunde de poliție și care primește adăpost într-o biserică. A doua zi, dimineața, Jean Valjean fuge din biserică cu argintăria, dar este prins și adus înapoi de polițiști, după ce a susținut în fața lor că nu a furat-o, ci că preotul i-a dat-o cadou.

Pus față în față cu această situație, spre uimirea jandarmilor, preotul confirmă și îi dă lui Jean Valjean și două sfeșnice, spunându-i că a uitat să le ia.

Jean Valjean pleacă, iar bunătatea preotului începe să-și facă efectul asupra lui și să-l schimbe. Își asumă numele de Madeleine, pornește o afacere de succes și devine primarul unui mic oraș. O singură persoană, inspectorul Javert, bănuiește că primarul Madeleine nu este nimeni altcineva decât ocnașul evadat Jean Valjean.


Fantine, o prostituată care este nevoită să îndure multe pentru a-și crește copila, pe Cosette, intră sub protecția primarului Madeleine, la fel ca atât de mulți săraci și năpăstuiți, care se bucură de schimbarea petrecută în inima lui Jean Valjean.

Fantine moare, dar nu înainte de a-l face pe Jean Valjean să promită că va avea grijă de Cosette, aflată acum în casa monstruoșilor soți Thenardier. După multe întâmplări, evadează din închisoare și o cumpără pe Cosette de la Thenardier, iar ambii se stabilesc într-o mănăstire.

Cosette este obiectul pasiunilor unui tânăr, Marius, care-i salvează viața ei și lui Jean Valjean, după ce soții Thenardier au plănuit să-i ucidă. Dar polițistul care ajunge la fața locului este chiar Javert.

Vechi resentimente și legături învie la loc.


Apare în scenă și Gavroche, care e fiul lui Thernardier, dar mai mult al străzii, care participă în felul lui la mica răscoală (nu, nu e Revoluția Franceză) care se pune la cale în Paris. Jean Valjean și Javert sunt și ei, pe lângă Marius, pe baricade.

Gavroche moare în slujba răscoalei, iar Jean Valjean îi salvează viața lui Javert. Apoi Jean Valjean îi salvează viața și lui Marius, cel care s-a interpus între el și Cosette. Javert, prins într-o dilemă morală, se sinucide, iar Marius se vindecă și se căsătorește cu Cosette.


Jean Valjean îi spune lui Marius cine e cu adevărat, iar relația fostului ocnaș cu Cosette, fiica lui adoptivă, scârțâie. Nu se mai văd aproape deloc, iar Jean Valjean își așteaptă sfârșitul. Ulterior, Marius află de la Thenardier că Jean Valjean i-a salvat viața și că a fost condamnat la 19 ani de ocnă din cauză că a furat o pâine.

O ia pe Cosette de mână și veghează la patul de moarte al lui Jean Valjean, pe care-l îngroapă apoi.

Mizerabilii” este ceva WOW, un adevărat fenomen, o carte pentru care cuvintele sunt prea puțin. Dacă n-ai citit-o încă, fă-o cât mai repede. Romanul a fost ecranizat de mai multe ori, inclusiv în 2012, cu Hugh Jackman, Russel Crowe și Anne Hathaway.

De Victor Hugo am mai citit „Cocoșatul de la Notre-Dame“.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *