„Omul din castelul înalt“, de Philip K. Dick. Un roman care a răspuns unei dileme pe care o aveam de foarte mult timp, așa, din pură curiozitate omenească: ce s-ar fi întâmplat dacă Axa ar fi câștigat cel de-Al Doilea Război Mondial?
Cartea asta este un exercițiu de imaginație, în care autorul american răspunde exact la această dilemă. Aliații au pierdut războiul și lumea a fost împărțită între Germania nazistă și Imperiul Japonez. Statele Unite, locul unde se petrece acțiunea din carte, au fost împărțite de cele două puteri învingătoare fix pe din două.
De Italia fascistă nu se spune nimic. Să fac și o glumiță: nici de România legionară nu se spune nimic și nici de alți aliați mai mititei ai Axei. Deși, în harta istoriei alternative din roman, Imperiul Italiei apare.
Contextul istoric: SUA nu au putut ajuta Europa, iar URSS a fost cucerită de Germania nazistă. De partea cealaltă, după atacul de la Pearl Harbor, SUA nu s-au putut apăra în fața Japoniei imperialiste.
Un artificiu interesant (introducerea realității istorice în ficțiune) al lui Philip K. Dick este prezența unei povești în interiorul poveștii principale. Mai exact, este vorba de un roman extrem de popular în America totalitară, citit de mai toată lumea, interzis și scris de omul din castelul înalt, Hawthorne Abendsen.
Este vorba de o carte în care Axa a pierdut războiul, iar SUA și URSS au ieșit învingătoare în fața naziștilor și japonezilor. Cartea lui Abendsen detaliază exact modul în care Axa a fost învinsă de Aliați, toate mișcările tactice și luptele date. Însă, finalul nu este conform realității istorice – Abendsen își continuă romanul cu un Război Rece între SUA și Marea Britanie, urmând ca a doua să devină singura superputere a lumii.
Partea proastă e că romanul lui Philip K. Dick nu are un final adevărat. Se termină ciudat, fără răspunsuri, enervant de ciudat. Americanul a spus că ar fi vrut să scrie o continuare tocmai din cauza asta, dar nu și-a dus promisiunea la bun sfârșit.
Philip K. Dick poate fi pus, fără nicio problemă, pe același piedestal cu alți autori de SF/Fantasy/Speculativ, poate mai bine cunoscuți, precum Isaac Asimov, Frank Herbert sau J.R.R Tolkien.
„Omul din castelul înalt” este o lectură minunată, care te prinde instant, mai ales dacă te pasionează istoria, ai imaginație și te întrebi adesea cum ar fi stat treaba dacă, în anumite momente cruciale, lucrurile s-ar fi îndreptat în direcția opusă.
Romanul lui Philip K. Dick a fost transformat într-un serial TV, pilotul fiind difuzat în ianuarie 2015.
De Philip K. Dick am mai citit „Substanța M“, „Visează androizii oi electrice?“.