Stigmatul Casandrei. Cinghiz Aitmatov

Stigmatul Casandrei“, de Cinghiz Aitmatov. O carte fascinantă din punctul de vedere al dilemei morale pe care autorul o prezintă cititorilor.

Un astronaut, aflat în spațiu, le transmite pământenilor un mesaj îngrijorător: încă din primele stadii de dezvoltare în uter, embrionul poate vedea în viitor ce viață va avea și poate alege dacă vrea să trăiască sau nu.

În cazul în care embrionul va vedea că viața-i este prea plină de durere și că nu merită trăită, pe fruntea mamei apare o pată roșie, în primele săptămâni de sarcină.

Lovită de o asemenea veste, populația nu știe cum să reacționeze. Ce faci cu un viitor om care cere să fie ucis încă dinainte de a se naște? Ar trebui respectat dreptul la moarte? Dar viața e sfântă! Dar dacă ai ști că urmează să ai o viață ce nu merită trăită și ai prefera să mori, ai avea dreptul?


Dezamăgit de populația care vrea să-l linșeze, astronautul, devenit călugărul cosmic Filotei, la fel ca și reprezentantul lui pe Pământ, futurologul Robert Bork, se sinucide.

Așa cum, în mitologia greacă, Casandra a fost blestemată de Apollo ca nimeni să nu îi mai creadă profețiile, nici avertismentul lui Filotei nu a fost luat în seamă.


Cartea scriitorului kârgâz îți pune rotițele în mișcare, îți lărgește perspectiva și te aruncă în niște dileme morale fascinante. Dacă scenariul lui Filotei ar fi realitate, dacă al tău copil nenăscut îți va comunica faptul că nu vrea să trăiească, ce ai face?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *