Furtuna de dinaintea liniștii. George Friedman

Furtuna de dinaintea liniștii“, de George Friedman, fondatorul renumitului gigant de informații STRATFOR, acum la cârma unei altei companii din domeniu înființate de el.

O carte despre geopolitică, plictisitor domeniu dacă nu te interesează. În schimb, pentru cei fascinați de modul în care funcționează lumea la nivel macro, geopolitica este o formă de a înțelege inclusiv motivele pentru care există acum un război în Ucraina.

Din nefericire, „Furtuna de dinaintea liniștii” a fost o carte destul de slabă, nu din cauza subiectului general, ci a modului în care a fost scrisă.

George Friedman, la origine un maghiar pe nume Friedman György, a identificat anumite cicluri prin care trec Statele Unite, anumite crize care produc soluții pentru anumite probleme, însă fiecare soluție fiind sursa viitoarelor probleme care vor provoca o nouă criză, apoi soluțiile la această criză sursa viitoarelor probleme și așa mai departe.

Ce mi s-a părut interesant a fost afirmația autorului că Statele Unite abia-și încep hegemonia, contrar celor care susțin că Imperiul American se află în declin. În viziunea lui Friedman, Statele Unite se îndreaptă spre o criză ciclică, 2030 fiind anul în care ea își va atinge apogeul, urmată de o perioadă de prosperitate.


Teoria ciclurilor enunțată de Friedman (ciclul instituțional de 80 de ani și ciclul socio-economic de 50 de ani), chiar dacă mi se pare de luat în seamă, nu m-a convins. Pentru prima dată în scurta istorie a Statelor Unite, cele două cicluri se vor suprapune și-și vor cunoaște sfârșitul în decada anilor 2020, ceea ce va face ca această perioadă să fie una extrem de turbulentă, din 2030 luând naștere un nou val de prosperitate extremă din cauza debutului noilor cicluri în același timp.

În viziunea autorului, înainte de punctul maxim al crizelor ciclice, decada de dinainte este marcată de evenimente care relevă finalul unei etape. Alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite poate fi un astfel de indiciu că Statele Unite se îndreaptă spre sfârșitul unei epoci și debutul alteia. Fiecare indiciu că o epocă se apropie de final este marcat și de un reprezentant al ciclului muribund care preia apoi controlul. După indiciul de criză numit Donald Trump, Joe Biden ar fi ultimul reprezentant al unui ciclu deja pe moarte.


Cum toate acestea sunt doar predicții, iar unealta folosită de Friedman este mai abstractă decât multe altele, nu ne rămâne decât să vedem pe viitor dacă a avut dreptate.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *