O lume se destramă. Chinua Achebe

O lume se destramă“, de Chinua Achebe. O carte simbol a colonialismului în care autorul pictează o frescă a realității culturale africane și a urmărilor ce au survenit după invazia europenilor.

Okonkwo, personajul principal, este un mândru războinic al tribului său și un simbol al etniei Igbu din Nigeria, de dinainte ca englezii să transforme țara într-un protectorat.

Pe decursul poveștii, Achebe ne arată felul în care triburile africane relaționau între ele, războaiele, onoarea, modul de organizare sau de subzistență al membrilor lor.


Okonkwo nu este doar un războinic cunoscut, ci și un self made man. Crescând într-o familie săracă, în care tatăl fusese prea leneș pentru a se ocupa de lucrurile materiale, Okonkwo reprezintă fix opusul său.

Cu propriile puteri, obține un statut social privilegiat nu doar datorită curajului în luptă, ci și seriozității cu care muncește la câmp pentru a-și asigura cele trebuincioase.


Cu toate acestea, Okonkwo are parte de un destin tragic. În urma unei morți accidentale, este pedepsit la șapte ani de exil și se refugiază într-un alt sat.

Aici, Okonkwo observă venirea unor oameni ciudați, albi, misionari creștini, și constată cu dezamăgire că unii dintre semenii săi refuză să lupte împotriva lor și adoptă noua religie.


N-aș putea spune că „O lume se destramă” este o carte care mi-a plăcut, însă este importantă din punct de vedere cultural, o carte simbol la adresa felului în care modul de viață african a fost afectat de invazia europeană și de valul colonialist ce i-a urmat.

O lume se destramă” este doar prima parte a trilogiei africane asupra acestui subiect, scrisă de Chinua Achebe, și poate de asta mi-a și lăsat acel sentiment de poveste neîncheiată.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *