Veronika se hotărăște să moară. Paulo Coelho

Veronika se hotărăște să moară“, de Paulo Coelho. Una dintre cărțile preferate de la autorul brazilian.

Este povestea Veronikăi, o frumoasă slovenă în vârstă de 24 de ani, care pare a duce o viață perfectă, dar care decide să se sinucidă.

Doar ideea asta, luată singură, ca atare, mi se pare fascinantă. Am fost mereu curios cum se petrece totul în mintea unui sinucigaș. Și mereu mi s-a părut că otrava e cea mai oribilă moarte, căci efectul nu e instantaneu și aștepți să mori, având conștiința deplină că te așteaptă o moarte iremediabilă. Mi se pare îngrozitor.

Veronika ia mai multe somnifere și apoi așteaptă ca acestea să-și facă efectul și să moară. În timp ce așteaptă, decide să trimită o scrisoare presei prin care să-și justifice suicidul.

Planul ei eșuează și se trezește într-un azil de nebuni, unde i se spune că mai are doar câteva zile de trăit.

Timpul petrecut în azil e o lecție pentru Veronika. Decide că poate să zică ce vrea și să facă ce vrea, neavând nimic de pierdut și știind că nimeni nu va critica un bolnav mintal. Toate astea o fac pe Veronika să descopere un nou grad de libertate.

Dar ce-i cu vestea privind iminenta moarte pe care Veronika a primit-o când s-a trezit în azil? A fost doar o tactică a doctorilor pentru a face pacientul să-și dorească viața, odată pus în fața iminentei pierderi a ei.

Veronika se hotărăște să moară” a fost ecranizată în 2009, cu Sarah Michelle Gellar în rolul principal.

De Paulo Coelho am mai citit „Jurnalul unui mag“, „Unsprezece minute“, „Manualul războinicului luminii“, „Diavolul și domnișoara Prym“, „Brida“.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *