Changi. James Clavell

Changi“, de James Clavell, autorul a numeroase cărți de succes pe teme asiatice, în principal japoneze.

Ce este unic la „Changi“, a cărei acțiune se petrece într-un lagăr militar din Singapore, este că e inspirată din viața autorului, care a fost deținut trei ani, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în închisoarea japoneză „Changi” din Singapore.

Personajul principal al cărții este Peter Marlowe, modelat după autor, care intră în atenția Regelui, adică prizonierul devenit cel mai de succes contrabandist din lagărul „Changi”.

Cei doi se împrietenesc, iar Marlowe învață și el tainele contrabandei, care îl ajută să ducă o viață puțin mai bună în lagăr, mai ales fiind cunoscută duritatea și lipsa de umanitate cu care erau conduse lagărele japoneze destinate soldaților inamici din Al Doilea Război Mondial.

Pe decursul acțiunii, James Clavell povestește viețile mizerabile ale deținuților, mulți condamnați să moară de foame, moarte pe care o amână crescând șobolani cu scopul bine definit de a-i mânca.

O carte foarte bună și care deține, pe lângă acțiunea captivantă, noțiuni și mărturii istorice despre prizonierii de război din lagărele japoneze.

Changi” a fost ecranizată în 1965, cu numele King Rat, nume pe care-l poartă romanul în versiunea sa în engleză.

PS: „Changi” este, de fapt, parte dintr-o serie, Saga Asiatică:

  1. Changi
  2. Tai-Pan
  3. Shogun
  4. Nobila Casă
  5. Whirlwind
  6. Gai-Jin

Totuși, dacă vrei să citești cărțile în ordinea cronologiei din ele, nu a celei publicării, atunci așa:

  1. Shogun
  2. Tai-Pan
  3. Gai-Jin
  4. Changi
  5. Nobila Casă
  6. Whirlwind

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *