Ființa răului. Chipul răului. Domnie în Iad. William Diehl

Ființa răului“, „Chipul răului” și „Domnie în iad“, adică cele trei cărți ale lui William Diehl care formează Trilogia Răului și a înfruntărilor dintre Martin Vail și Aaron Stampler.
Ființa răului – Am citit-o pe nerăsuflate. Un episcop celebru este asasinat, iar suspectul principal este un tânăr  din munți, aparent inocent.
Cazul pare ușor de închis, toate dovezile sunt acolo, asta până când cunoscutul avocat Martin Vail preia apărarea suspectului, Aaron Stampler, și-l scapă de închisoare pe motiv că ar suferi de dedublarea personalității și că Roy, un alter ego, nu Aaron, l-a ucis pe cardinal.
 Este o lovitură strălucită pe care Marty o dă procurorului Jane Venable și acuzării statului. Aaron Stampler este internat într-un azil de nebuni până când se va considera că se poate alătura iar societății.
Dar intriga nu se termină aici. Chiar înainte de a fi dus la azil, Aaron îi spune lui Martin, jucăuș, cu o privire sadică în ochi, „și dacă, de fapt, Aaron este cel care nu a existat niciodată?”

Avocatului îi cade cerul în cap, dar nu mai are ce să facă. Sentința este dată, iar el nu poate trece peste privilegiul avocat-client.

Peste mulți-mulți ani, ani în care am avut în cap întrebarea oare ce s-ar mai fi întâmplat, am descoperit că „Ființa răului” este doar prima parte dintr-o trilogie.

De menționat că „Ființa răului” a fost ecranizată în celebrul film „Primal Fear“, în 1996, cu Richard Gere și Edward Norton.

Chipul răului – A doua carte îl găsește pe Martin Vail trecut de cealaltă parte a baricadei, transformat din avocat al apărării în procuror statal, în timp ce Aaron Stampler este pe cale de a fi eliberat din azilul în care s-a aflat în ultimii zece ani.

Având o minte de geniu, dar totuși diabolică, Stampler își pune în aplicare, imediat ce iese, planul de răzbunare și îi atacă pe toți cei din jurul lui Vail, inclusiv pe Jane Venable, care e acum iubita lui.

După o cursă nebună de urmărire, Vail și colaboratorii săi într-un elicopter, iar Stampler într-o mașină, prin înghețatul stat Kentucky, Aaron se prăbușește în puțul de mină din orășelul natal, chiar locul de care îi era frică de când era copil.

Toată lumea consideră povestea încheiată, doar că, după câteva zile, când șerifii se duc să recupereze cadavrul din puțul adânc de sute de metri, Stampler nu e acolo.

Domnie în iad – A treia și ultima carte e mult mai slabă decât primele două, dar tot un thriller captivant, care are farmec și prin tot ce se întâmplă pe lângă veșnicul duel dintre Martin Vail și Aaron Stampler. Deși, recunosc, ar fi fost mult mai interesant ca duelul celor doi să fie principalul plan de acțiune.

De la început aflăm că Stampler, scăpat cu viață din puțul de mină, se transformă într-un predicator evangelic, care străbate țara în sus și lat cu cortul. Atât de american!

Apoi acțiunea se concentrează pe o miliție religioasă și aduce aminte de cazurile, iar atât de tipic americane, de la Ruby Ridge și Waco, iar în final cu atentatul cu bombă din Oklahoma City. În primele două cazuri a fost vorba de secte religioase care s-au opus guvernului federal, iar atentatul cu bombă a fost răzbunarea fundamentaliștilor creștini împotriva măcelului rezultatul la Ruby Ridge și Waco.

Stampler este recrutat de miliția religioasă și pus să predice la radio, pentru a recruta astfel tot mai mulți oameni. În același timp, Martin Vail este recrutat de procurorul general al SUA și de președintele SUA pentru a construi un caz RICO împotriva miliției religioase și a-i aduce pe membri în instanță.

Lucrurile se precipită și președintele ordonă un asalt al armatei SUA peste fortăreața din munți a miliției, totul culminând într-un dezastru de neimaginat.

Aici Martin Vail dă iar ochii cu Aaron Stampler, care îi trage un glonț în inimă și este la rândul lui împușcat de un șerif în gât, iar apoi ia foc căzând în epava unui elicopter aflat în flăcări, după luptele anterioare.

A treia carte nu e deloc centrată pe conflictul Vail/Stampler, dar oferă totuși un final al poveștii celor doi.

Recomand cu toată căldura Trilogia Răului de William Diehl. Sunt trei cărți greu de lăsat din mână și nu conțin aproape deloc momente moarte, toate personajele create de american fiind fascinante, fiecare în felul lui.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *