Hiroshima. John Hersey

Hiroshima“, de John Hersey. O carte clasică în ceea ce privește subiectul celor două bombe atomice aruncate asupra Japoniei, în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Lăsând în urmă întrebări precum o meritau sau nu o meritau japonezii, ori cât de condamnabile sunt SUA pentru nepăsarea față de civilii din Hiroshima și Nagasaki, Hersey urmărește povestea a șase supraviețuitori, imediat ce „Little Boy” a căzut peste Hiroshima.

John Hersey detaliază diminețile celor șase supraviețuitori, iar apoi felul în care fiecare dintre ei a trăit explozia bombei atomice și urmările: flash-ul de lumină orbitoare, suflul care i-a lipit sau trântit de pereți, incendiile, căutarea rudelor și prietenilor, arsurile radioactive, confuzia.

Nimeni nu știa ce este bomba atomică, al cărei inventator, J. Robert Oppenheimer, după prima ei testare, în deșertul din New Mexico, a spus că i-a amintit de niște versuri din scriptura hindusă Bhagavad Gita: „Now I am become Death, the destroyer of worlds.”

Cum ziceam, din moment ce nimeni nu știa de noul timp de bombe, imediat după explozie, japonezii afectați au crezut că americanii au aruncat cu napalm pe firele de înaltă tensiune, ținând cont de incendiile care erau prezente peste tot.


După 40 de ani de la detonarea bombei atomice asupra Hiroshimei, Hersey se întoarce în Japonia și-și încheie cartea cu relatarea celor întâmplate cu cei șase supraviețuitori în timpul acestor patru decade.


Bombardarea atomică a Japoniei rămâne în continuare controversată. SUA susțin că prin asta au evitat prelungirea conflictului și pierderea și mai multor vieți. De cealaltă parte, folosirea armelor atomice a dus omenirea nu cu un pas, ci cu un sprint mai aproape de anihilarea totală.


Pe tema Japoniei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial am mai citit „Kempeitai. Gestapoul japonez“, de Mark Felton.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *