Fata cu cercel de perlă. Tracy Chevalier

Fata cu cercel de perlă“, de Tracy Chevalier. Titlul romanului este luat după cel al celebrului tablou al pictorului olandez Jan Vermeer, care se află și pe coperta cărții.

De altfel, acest lucru nu este întâmplător. Personajul principal al romanului este fata cu cercel de perlă din pictură, iar personajul secundar este chiar Vermeer, despre a cărui viață, în realitate, nu se știu foarte multe. Deși personajul este unul rupt din lumea reală, povestea este pură ficțiune.

Întâmplările descrise de Tracy Chevalier se petrec în Olanda, în orașul Delft, celebru pentru albastrul de Delft, între 1664 și 1674.

Ce este interesant în descrierea epocii este că Chevalier chiar reușește să o cuprindă și să te facă să simți că o trăiești, neuitând să amintească de tensiunea dintre catolici și protestanți.

Cine a fost fata cu cercel de perlă din tablou? Și cum de a ales-o Vermeer? Nu avem răspunsuri la aceste întrebări. Însă, Chevalier inventează o întreagă poveste istorică, aducând cu sine și răspunsurile.

Fata cu cercel de perlă din carte este Griet, o slujitoare care se angajează în casa pictorului Vermeer și care, datorită conclucrării anumitor circumstanțe, ajunge să-i devină model pentru un tablou.

Fata cu cercel de perlă” nu e o carte care să-ți schimbe viața în vreun fel, dar e o lectură plăcută, mai ales când vrei să iei o pauză de la subiecte greoaie și doar să citește ceva mai ușurel.

Romanul lui Tracy Chevalier a fost ecranizat în 2003, cu Scarlett Johansson în rolul lui Griet și Colin Firth în rolul lui Vermeer.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *