Alive. The story of the Andes survivors. Piers Paul Read

Alive. The story of the Andes survivors“, de Piers Paul Read. N-am găsit cartea asta în limba română pe nicăieri, așa că am fost nevoit să mă mulțumesc cu un PDF în limba engleză. Ceea ce nu a fost nicidecum neplăcut, mai ales ținând cont de tot ce înseamnă povestea asta, devenită parte din istorie.

Nu, nu este o carte fictivă, ci o carte document despre prăbușirea unui avion în Anzii Cordilieri din Chile și tot ce a urmat.

Mai exact, în 1972, o echipă de rugbyști amatori din Argentina au decolat către Chile, unde urmau să joace un meci amical. Însă, în timp ce treceau peste Anzii Cordilieri, care separă Argentina de Chile, pilotul a comis o eroare, iar avionul s-a prăbușit pe un munte.

De menționat că sportivii fuseseră educați în școli catolice, iar toți considerau religia ca pe ceva esențial în viața lor. E important să știi asta, înainte de a citi continuarea.

Fără să știe unde se află, dar sperând că vor fi salvați în curând, supraviețuitorii împart toate alimentele în rații. 27 din cei 45 de oameni aflați la bord au supraviețuit impactului. Alți opt au murit după ce o avalanșă a venit peste epava avionului în care aceștia se adăposteau.

Când au realizat că nimeni nu vine să-i salveze, supraviețuitorii au luat o decizie dureroasă: să apeleze la canibalism. Decizia de a-i mânca pe cei care au murit a fost cu atât mai dificilă ținând cont că morții erau prietenii sau chiar rudele lor, dar și că educația religioasă din trecut acționa ca un tabu față de consumul cărnii umane.


Dilemele morale și le-au împăcat considerând că, din moment ce au murit și sufletele sunt în cer, corpurile nu sunt altceva decât rămășițe goale ce pot fi mâncate și că prietenii lor ar fi fost de acord ca, în felul ăsta, să-i ajute să supraviețuiască.

De altfel, supraviețuitorii și-au zis între ei că, dacă vor muri, sunt de acord ca trupul lor să fie mâncat de ceilalți, pentru ca astfel să poată trăi în continuare, în eventualitatea de a scăpa de pe munte.


Nando Parrado și Roberto Canessa sunt cei doi care au reușit să coboare muntele, la mai mult de două luni de la prăbușire, suferind enorm de foame și de frig, în lipsa echipamentului și a proviziilor. Ajunși la poalele muntelui și într-o vale plină de verdeață, au dat de niște fermieri care au anunțat autoritățile.

Numărul supraviețuitorilor s-a numărat la 16.

Nando Parrado și Roberto Canessa au scris fiecare, la rândul lor, câte o carte despre drama prin care au trecut, cărți pe care n-am apucat încă să le citesc.


Alive. The story of the Andes survivors” este mai mult decât o carte. Este o poveste incredibilă despre supraviețuire în cele mai vitrege condiții. Este WOW.

Drama din Anzii Cordilieri a fost ecranizată, în 1993, cu Ethan Hawke în rolul lui Nando Parrado, sub numele de „Alive“. Un film nu foarte reușit, după părerea mea.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *