Ultima ieșire spre Brooklyn. Hubert Selby Jr.

Ultima ieșire spre Brooklyn“, de Hubert Selby Jr. Așa cum e cazul scriitorilor anarhiști, cum le spun eu, adică Chuck Palahniuk, Irvine Welsh, Anthony Burgess, Hunter S. Thompson sau Hubert Selby Jr., au doar o singură carte bună, atât de bună încât e fenomenală, dar apoi cad într-o mediocritate totală.

Palahniuk are „Fight Club” și atât, Welsh are „Trainspotting” și atât, Burgess are „Portocala mecanică” și atât, Thompson are „Spaime și scârbe în Las Vegas” și atât, iar Hubert Selby Jr. are „Recviem pentru un vis” și atât.

Ultima ieșire spre Brooklyn” este slăbuță. Împărțită în șase bucăți, fiecare cu alte personaje și o altă poveste, dar toate compunând puzzle-ul final, care este viața în Brooklyn.

În prima parte, o gașcă de puștani face scandal și întră în conflict cu mai mulți soldați americani care se află în permisie.

A doua parte e cu un travestit care este dat afară din casă și încearcă să agațe pe un tip. A treia parte e cu un alcoolic care încearcă să-și țină familia în frâu, iar a patra parte cu o prostituată care-și jefuiește clienții.

Ultimele două bucăți sunt poveștile unui muncitor dintr-o fabrică devenit membru de sindicat și care provoacă o lungă grevă și a unor cetățeni care trăiesc într-un imobil social.

Cartea „Ultima ieșire spre Brooklyn” a fost ecranizată în 1989.

De Hubert Selby Jr. am mai citit „Recviem pentru un vis“.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *