Dragostea în vremea holerei. Gabriel Garcia Marquez

Dragostea în vremea holerei“, de Gabriel Garcia Marquez. Cartea asta m-a fascinat pur și simplu și, în același timp, mi s-a părut extrem de originală.

Șirul întâmplărilor dintre Florentino și Fermina începe pe când erau adolescenți. S-au plăcut și și-au trimis scrisori, dar tatăl fetei a fost de acord cu relația din cauza sărăciei băiatului. Astfel, a luat-o pe fată și au plecat o vreme din oraș, pentru ca lucrurile să se răcească.

Dar cei doi amorezi au continuat să comunice cu ajutorul telegrafului. Când Fermina s-a întors în oraș, cel mai probabil fiind vorba de orașul columbian Cartagena, și-a dat seama că relația a fost doar un vis, din moment ce sunt doi străini, și a rupt logodna cu Florentino, returnându-i toate scrisorile.

Convinsă de tatăl ei, Fermina se căsătorește cu doctorul de succes Juvenal Urbino, alături de care duce o viață liniștită.

Aflând de nuntă, Florentino jură să rămână credincios și să aștepte să aibă o altă șansă la Fermina. În scopul ăsta are o grijă excesivă de corpul și sănătatea lui, asigurându-se că nu va muri până când nu va avea șansa de a-i recuceri inima Ferminei.

Deși are sute de aventuri erotice și devine un fel de Don Juan local, Florentino nu se căsătorește și nu are copii. Inima lui o așteaptă pe Fermina.


Fermina și Urbino îmbătrânesc împreună, iar bărbatul este cel care moare primul. După înmormântare, Florentino își încearcă șansa, grijuliu, știind că-i face avansuri unei proaspete văduve.

Deși îl respinge inițial, Fermina decide să-i acorde o a doua șansă. După cinci veacuri separați, cei doi încearcă să trăiască împreună. Florentino și Fermina se îndrăgostesc iar și, la bătrânețe, descoperă că viața încă mai are surprize pentru ei.

Mi-a plăcut mult gradul de dedicare al lui Florentino. Chiar dacă fizic și trupesc a avut alte femei, spiritual și afectiv a rămas veșnic îndrăgostit de aceeași femeie și a așteptat-o, a așteptat-o până la bătrânețe.

„How long would you wait for love?”

Dragostea în vremea holerei” a fost ecranizată în 2007.

De Gabriel Garcia Marquez am mai citit „Un veac de singurătate“, „Povestea târfelor mele triste“, „Călătorind prin Europa de Est“.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *