Eliminarea. Rithy Panh

Eliminarea“, de Rithy Panh. O carte în care autorul, supraviețuitor al dezastrului umanitar produs de Khmerii Roșii, conduși de Pol Pot, încearcă să descopere și să explice mecanismele interioare ale regimului totalitar din Cambodgia prin intermediul celor care au fost responsabili de el.

La 30 de ani de la prăbușirea dictaturii, Rithy Panh, cineast renumit, caută și discută cu câțiva dintre torționarii regimului, încercând să înțeagă. Atât.

„Nu aveam nimic al meu: nici măcar goliciunea, căci nu păstrez amintirea niciunui trup dezgolit. Nu țin minte nici să-mi fi văzut chipul în afara reflexiei din luciul apei.

Numai un individ are un trup, o percepție asupra corpului său, pe care-l poate ascunde, oferi, împărți, hrăni, bucura. A-ți controla trupul însemna a ți se controla și mintea: programul suna clar. Nu aveam loc, chip, nume, familie. Mă dizolvasem în marea tunică neagră a organizației.”


Khmerii Roșii au avut o ideologie și practică diferite față de restul mișcărilor totalitare de stânga. Khmerii Roșii nu au încercat să reclădească sau să „purifice” societatea, așa cum au făcut Stalin sau Mao. Nu. Pol Pot a ales pur și simplu să distrugă totul.

Centrele urbane, cum ar fi capitala Phnom Penh, s-au golit. Orășenii au fost cu toții relocați la țară pentru a deveni agricultori. Profesorii, medicii, toți au fost considerați burghezi și trimiși la plantațiile de orez, unde mai toți au murit.

1.7 milioane de cambodgieni au murit de mâna organizației lui Pol Pot. Adică o treime a întregii populații.


Cititul, căsătoriile, dragostea, rugăciunea, toate au devenit ilegale. În schimb, violul, tortura, execuțiile, toate au devenit legale.

Chiar și-n ziua de astăzi, localnicii mai descoperă cadavre din acea epocă pe câmpurile lor sau prin râurile sau bălțile din apropiere.


Pentru cei interesați de regimul Khmerilor Roșii din Cambodgia, recomand documentarul S21: The Khmer Rouge Killing Machine, realizat chiar de Rithy Panh.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *