Patul lui Procust. Camil Petrescu

Patul lui Procust“, de Camil Petrescu. Romanul merge pe două fire. În prima parte, doamna T., la cererea autorului, povestește despre cum s-a îndrăgostit și despărțit de Fred Vasilescu, pe care însă nu-l putea uita.

Doamna T. începe să fie frecventată de D., îndrăgostit de ea de 16 ani, dar pe care ea nu-l iubește și nici nu are tăria de a-i spune că-i displace.

Apare în scenă și George Ladima, cu care Fred Vasilescu are un conflict într-un restaurant, lucru ce va fi relevant pentru a doua parte a romanului.

Căci femeile frumoase sunt iubite și după ce s-au dat, desfăcând picioarele ca niște bacante, și după ce au înșelat, și după ce au revenit.

Și oricum, femeile care înseamnă destinul unui om, cele adevărate, care sunt foarte puține (căci restul sunt femele), își încep misterul după ce s-au răsturnat în patul bărbatului.


A doua parte debutează cu Fred Vasilescu, aflat în patul prostituatei Emilia Răchitaru. Plictisit, acesta îi cere femeii să-l lase să citească scrisorile pe care George Ladima, bărbatul cu care avusese conflictul din restaurant și care o iubise pe Emilia, i le trimisese.

Din scrisori, Fred descoperă câte sacrificii făcuse Ladima din dragoste pentru Emilia și că aceasta nu făcea decât să se folosească de el pentru a-și croi un drum în viață. Chiar și după ce și-a dat seama că Emilia profită de el, Ladima s-a lăsat batjocorit în continuare, asta până când a cedat psihic.

Cu decizia de a se sinucide luată, Ladima îi cere Emiliei toate scrisorile înapoi. Se împușcă în inimă, lăsând în urma lui o scrisoare de dragoste către doamna T., prietenă de a lui, doar pentru a ascunde că ar fi iubit vreodată o femeie ca Emilia Răchitaru.


După ce Fred Vasilescu îi dă autorului jurnalul în care și-a scris povestea, moare a doua zi, într-un accident aviatic. Toată averea îi revine doamnei T., alături de jurnal.

Patul lui Procust” a fost ecranizată în 2002, cu Maia Morgenstern și Gheorghe Dinică.

De Camil Petrescu am mai citit „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“, „Act venețian“.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *