Masacrul din Darfur. Mukesh Kapila

Masacrul din Darfur“, de Mukesh Kapila. Scrisă de Mukesh Kapila, fost șef al misiunii ONU în Sudan, cartea tratează subiectul genocidului din Darfur, cunoscut și drept primul genocid al secolului 21.

Că ONU este impotentă și că lumea vestică nu dă doi bani pe Africa ne-am convins după genocidul din Rwanda și din cartea despre care am scris aici, dar „Masacrul din Darfur” conține și încercarea lui Kapila de a trezi ONU din lehamite și de a interveni în Sudan, pe când genocidul era pe cale să izbucnească, în 2003.

Așa cum se întâmplă adesea în Africa, unde conflictele au într-o bună măsură motivație tribală, genocidul din Darfur, care continuă și-n zilele noastre, reprezintă încercarea de exterminare a unor triburi din Darfur, zonă din estul Sudanului.

Trimis ca reprezentant ONU în Sudan și martor la atrocitățile care se petrec, Mukesh Kapila își jură că nu va asista impasibil și se străduiește să-i facă pe birocrații vestici să realizeze grozăvia care se întâmplă în Darfur.

Sătul ca apelurile sale să fie ignorate, Kapila intră în direct la BBC și povestește că în Darfur se pregătește un genocid, lucru care nu le pică bine mai marilor de la ONU. Este eventual îndepărtat din funcția de șef al misiunii ONU în Sudan, dar se întoarce în Marea Britanie având conștiința curată, știind că a făcut tot ce a fost în puterea sa pentru a atrage atenția asupra conflictului pe care lumea vestică voia să-l ignore.


Nemaiputând să pretindă că nu vede, ONU a reacționat într-un final și l-a acuzat pe președintele sudanez Omar al-Bashir de genocid. A fost pentru prima dată în istorie când Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele unui șef de stat. Degeaba însă, mandatul de arestare nu a fost niciodată pus în aplicare.


„Darfur Now”, din 2007, este un documentar pe tema genocidului care se petrece în Sudan.

Pe tema genocid/masacru am mai citit „Mărturie din iad“, de Immaculee Ilibagiza.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *