The Wild Truth. Carine McCandless

The Wild Truth“, de Carine McCandless. Mi-am dorit atât de mult cartea asta, mi-am dorit să aflu ultima piesă din puzzle-ul reprezentat de povestea lui Christopher McCandless.

Și am reușit să o fac, mai ales datorită lui Teo, care mi-a dăruit cartea în engleză. Pentru că-n România nu se găsește și nu m-a dus capul că aș fi putut să o comand și eu de pe Amazon.

In prefață, Jon Krakauer povestește cum a primit misiunea de a scrie un articol pentru revista Outside, după ce editorul ei a citit o mică știre în NY Times. Știrea suna așa:

Last Sunday a young hiker, stranded by an injury, was found dead at a remote camp in the Alaskan interior. No one is yet certain who he was. But his diary and two notes found at the camp tell a wrenching story of his desperate and progressively futile efforts to survive.

The diary indicates that the man, believed to be an American in his late 20’s or early 30’s, might have been injured in a fall and that he was then stranded at the camp for more than three months. It tells how he tried to save himself by hunting game and eating wild plants while nonetheless getting weaker.

One of his two notes is a plea for help, addressed to anyone who might come upon the camp while the hiker searched the surrounding area for food. The second note bids the world goodbye.

An autopsy at the state coroner’s office in Fairbanks this week found that the man had died of starvation, probably in late July. The authorities discovered among the man’s possessions a name that they believe it is his. But they have so far been unable to confirm his identity and, until they do, declined to disclose the name”.

Era vorba despre Christopher McCandless.


Jon Krakauer, cel care ulterior a documentat întreaga călătorie a lui Chris și a scris cartea „În sălbăticie“, după care a fost făcut și filmul din 2007, arată că Chris a plecat cu puțină mâncare și echipament la el pentru a nu avea o plasă de siguranță, pentru a testa valori precum autenticitatea.

A vrut să-și testeze limitele și resursele interioare.

27 seven months after he had his last contact with his family, his body was found in Alaska.

E interesant că ambele cărți, „Into the wild” și „The Wild Truth“, le-am primit de la două persoane din Suceava.


Carine McCandless, sora lui Chris, spune că, la 22 de ani de la moartea fratelui ei, s-a decis, în sfârșit, să spună tot adevărul.

Adevăr pe care Jon Krakauer îl știa încă de când a scris „În sălbăticie“, dar Carine l-a rugat să nu-l includă în carte, ci să rămână între ei doi.

22 de ani mai târziu, Carine McCandless a scris cartea „The Wild Truth“, al cărei titlul mi se pare atât de bine ales: wild pentru natura lui Chris și truth pentru dragostea și obsesia lui pentru adevăr.

„People think they understand our story because they know how his ended, but they don’t know how it all began”.


Carine începe povestea cu un sentiment de teroare constantă, în care ea și Chris au copilărit din cauza tatălui abuziv.

Familia McCandless era formată din Walt, un tânăr geniu care a colaborat cu NASA, și Billie, femeia pe care Walt iubea să o calce în picioare și să o umilească spunându-i „femeie, fără mine n-ai fi fost nimic. Eu sunt un geniu, femeie“, punând mereu accent pe cuvântul femeie. Femeie, femeie, femeie! Lucru care este evidențiat și în filmul lui Sean Penn.

Mereu când Walt se întorcea acasa, ea și Chris se ascundeau terorizați. Iar Billie înghițea și înghițea, ca o femeie slabă.

Carine scrie despre scene de violență fizică în care Walt o agresa pe Billie, iar ambii își chemau copiii să vadă „ce-mi face tatăl vostru“, urla mama, și „ce mă obligă mama voastră să fac“, urla tatăl.

Una dintre scenele descrise în carte e, poate, mai reprezentativă decât altele pentru fuga lui Chris de peste ani. Billie le spune copiilor, după o ceartă violentă, că a fost nevoită să-l accepte pe Walt după ce a rămas gravidă cu Chris. De atunci, Chris a regretat că s-a nascut și și-a cerut scuze că simpla lui existență a dat naștere unor monștri.


O altă scenă povestită de Carine e când tatăl îi punea pe copii să aleagă singuri cureaua cu care urma să îi bată și privirea sadică din ochii lui în timp ce o făcea. Billie privea neputincioasă, dar totodată ca și cum Carine și Chris primeau ce meritau, pentru ca simpla lor existență i-a distrus viața.

Când Walt a cunoscut-o pe Billie, care se angajase secretară la firma lui, era deja casatorit și avea trei copii, plus unul pe drum. Cei doi au început o aventură bazată pe promisiunea lui Walt că-și va părăsi soția, pe Marcia, deși n-avea de gând să facă asta.

Marcia a mai născut un copil, cu doar trei luni înainte ca Billie să-l nasca pe Chris. Walt a cumpărat o casă pentru cea de-a doua familie a sa și apoi a continuat să-și împartă timpul între cele două femei și copiii lor.

Decizia divorțului a venit după mulți ani și a fost luată de Marcia, nu de Walt. Cu puțin timp înainte de a cere divorțul, Marcia fusese bătută atât de tare încât copiii au chemat poliția. Cu o altă ocazie, Walt aproape îi distrusese o vertebră la gât.


În timp ce Chris se afla la facultate, la Emory, Carine evadează de acasă, la 18 ani, și se căsătorește. Acum urmează o bucată a cărții cu viața lui Carine, care-i destul de plictisitoare și enervantă. Mai ales modul în care-și condamnă părinții, dar mereu se întoarce la ei.

Carine nu e nici pe departe la fel de interesantă ca Chris, mai ales că dă dovadă de o slăbiciune deja văzută la mama ei.


Trec ani fără ca nimeni să știe nimic de Chris, care plecase fără a anunța pe nimeni, iar apoi Carine află vestea că fratele ei a fost găsit mort în Alaska.

„It’s your brother, he said slowly. They found him. He’s dead.

At that moment I became keenly aware of time and space and my place within all of it. My hand left Fish’s knee. My eyes blurred as the room collapsed into darkness and a black vortex started spinning all around me – a sinister mass that somehow slammed me into myself until I became dizzy”.


Chris McCandless și-a acceptat moartea fără a da vina pe altcineva. Și-a asumat că moare din cauza alegerilor făcute de el, din cauza unor ghinioane.

Nu a dat vina pe nimeni. Înainte de a muri a scris un bilet prin care spunea că a avut o viață frumoasă. A murit împăcat cu el.

Nu și-a dorit să devină un martir. Și-a dorit existență pură și a obținut-o. Păcat că nu s-a putut întoarce.


Autobuzul (The magic bus) în care Chris a trăit în Alaska și-n care a murit a devenit loc de pelerinaj. Numeroase persoane fac drumeția pe Stampede Trail, care duce până la autobuz și se reculeg la ideea a tot ce a însemnat Christopher McCandless.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *