Bătrânul și marea. Ernest Hemingway

Bătrânul și marea“, de Ernest Hemingway. O poveste mult mai bună decât îmi imaginasem, un clasic al literaturii.

Santiago, un bătrân pescar din Cuba, nu a mai prins nimic de 84 de zile și speră că a 85-a va fi una cu noroc, așa cum îi spune și puștiul Manolin, micul său învățăcel, care-i face rost de cafea și de mâncare.

Din cauza ghinionului cronic, Manolin nu mai este lăsat de părinți să iasă la pescuit cu Santiago, așa că bătrânul pleacă singur pe mare.

Și speranța i se îndeplinește. Prinde un monstru imens de peste 12 metri, cu care se luptă zile la rând pentru a-l obosi și domina, pentru ca într-un final să-l omoare. Pe decursul zilelor, peștele gigant trage barca tot mai în largul oceanului.

După lupte seculare, Santiago, care și-a ținut de urât vorbind singur, personificându-și mâinile obosite și rănite, dar și prada, Peștele!, iese câștigător. Gigantul de peste 700 de kilograme este ucis și legat de barcă pentru a fi adus înapoi în oraș.

Dar Santiago este departe în larg, iar rechinii îi dau târcoale. Primul rechin care-l atacă rupe o bucată mare din carnea peștelui, astfel că dâra de sânge lăsată în urmă e tot mai mare și atrage mai mulți rechini, mai mulți decât poate ucide Santiago.


Obosit de moarte, flămând și însetat, dezamăgit că a ieșit prea în larg și a ucis peștele degeaba, Santiago ajunge înapoi acasă, după ce vede luminile Havanei. De barca lui atârnă un schelet de pește imens, dar fără pic de carne pe el.

Bătrânul pică într-un somn adânc, iar a doua zi puștiul îi spune că toată lumea l-a căutat și că, de acum, indiferent de ce spune familia, va merge cu el la pescuit.

Bătrânul și marea” este o poveste minunat scrisă. Nu doar povestea în sine, ci și felul în care este scrisă, limbajul, personajele, acestea sunt lucrurile care o transformă într-un clasic al literaturii.

PS: Poate că barca lui Santiago este un simbol pentru călătoria numită viață, iar peștele lupta pe care o ducem atunci când ne propunem să obținem mai mult decât ne-ar trebui, ajungând la final cu mâna goală.

Și uite o animație, din 1999, care mi se pare foarte frumoasă.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *