Zbor deasupra unui cuib de cuci. Ken Kesey

Zbor deasupra unui cuib de cuci“, de Ken Kesey. Alert, amuzant, nebunesc, un clasic pe care nu trebuie să-l ratezi.

Descrierea de pe copertă te înșeală oarecum. Te lasă să crezi că este vorba de un sanatoriu unde se fac experimente pe pacienți. Bine, șocurile electrice și lobotomia pot fi numite experimente, însă mă așteptam la ceva mai morbid.

Un roman amuzant, așa l-aș descrie. Și, totodată, captivant.

Personajul principal, McMurphy, e imposibil să nu te fascineze. Construit cu măiestrie de Kesey, este fix genul șmecherașului din spatele blocului. Nu cocalarul, ci simpaticul, descurcărețul care are mereu o poantă deocheată cu care să te facă să râzi.

Pe măsură ce citeam, realizeam că principala acțiune a cărții este lupta dintre cei doi giganți: Sora șefă și McMurphy, dintre autoritate și libertate. Cine a ieșit câștigător la final? Merită să-ți sacrifici viața pentru ce contează pentru tine?

Citește cartea și vei afla. Este scrisă excelent, într-un fel în care nu te vei plictisi niciodată. Poate printre cele mai tari momente sunt excursia la pescuit, momentul când McMurphy se face că nu vede geamul de la camera Sorei șefe și trece cu mâna prin el sau cearta despre meciurile de baseball.

Romanul a fost ecranizat, cu mult succes, în 1975, cu nebunul de Jack Nicholson în rolul lui McMurphy. Nici nu putea fi ales actor mai bun pentru rolul ăsta.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *