„Procesul de la Nurnberg“, de Joe Heydecker şi Johannes Leeb, este o lucrare esenţială pentru orice pasionat de istorie, mai ales pentru cei preocupați de Al Doilea Război Mondial.
Procesul de la Nurnberg a fost procesul prin care, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Aliații au încercat să-i tragă la răspundere pe liderii naziști pentru crime împotriva umanității.
Nurnberg a fost orașul german ales pentru găzduirea procesului. Hermann Goring, unul dintre puținii membri din cercul restrâns al lui Hitler care a fost prins în viață, a fost condamnat la moarte în timpul judecății, însă s-a sinucis cu o zi înainte de execuție, cu ajutorul unei capsule de cianură.
Heinrich Himmler a fost un alt membru important din conducerea Partidului Nazist care a fost prins în viață, însă acesta s-a sinucis înainte de procesul de la Nurnberg, tot cu ajutorul unei capsule de cianură.
Zece membri de rangul doi, printre care și Ribbentrop, după care a fost denumit celebrul pact Ribbentrop – Molotov, au fost executați prin spânzurare.
Joe Heydecker şi Johannes Leeb, cei doi autorii ai cărții, povestesc atmosfera în care au fost judecați inculpații și modul în care a decurs judecata cu pricina.
Pe tema justiției de după nazism am mai citit „Eichmann la Ierusalim“, de Hannah Arendt.