„Vraciul. Profesorul Wilczur“, de Tadeusz Mostowicz. O carte absolut superbă din partea autorului polonez, una dintre acele cărți pe care toți părinții noștri o cunosc, una dintre acele cărți care e parte din lectura unei generații.
Personajul principal, Rafal Wilczur, este un chirurg de renume mondial, care lucrează la o clinică din Varșovia. Întors acasă, într-o zi ca oricare alta, descoperă că soția l-a părăsit.
Doctorul iese să se plimbe, încă sub stare de șoc, și se pierde, suferind de o amnezie spontană. Dispariția lui este pusă pe seama unei probabile sinucideri, după ce a fost părăsit de soție, cu tot cu copil, chiar în ziua în care împlineau opt ani de căsnicie.
Pierdut în lume timp de mulți ani, lucreză pe unde apucă și, într-un sat, devine renumit pentru că este un vindecător priceput și capătă renumele de Vraciul. Zeci de oameni vin la el pentru a fi vindecați.
Vraciul, care și-a asumat identitatea lui Kosiba, petrece tot mai mult timp cu o tânără fată, vânzătoare la un magazin, pe nume Marysia.
Ceva din el îl îndeamnă să stea cât mai mult cu ea. Când Marysia și logodnicul ei au un accident grav, Vraciul face tot ce-i omenesc posibil și le salvează viața. Apoi este arestat pentru că a furat uneltele medicului din sat, cu care le-a salvat viața celor doi. Foarte Jean Valjean.
După multe evenimente complicate în urma cărora Marysia și Leszek sunt despărțiți cu forța, iar apoi reuniți norocos, Vraciul este recunoscut drept Profesorul Wilczur. Puțin mai târziu, Vraciul are parte de o nouă surpriză imensă în ceea ce o privește pe Marysia.
„Vraciul” a fost ecranizat în 1982, de către polonezi, sub numele „Znachor”.